SRAMOTNO: Trinaest bivših vijećnika GVZ tužbom od Grada traži paušale za period kada nije bilo sjednica

Bivši vijećnik Gradskog vijeća Zenica Vahid Spahić tužio je Grad Zenicu zbog neplaćanja naknada za paušal, prisustvo sjednici Vijeća i naknada za učešće u radu radnih tijela. Tužbeni zahtjev usmjeren je na period od februara 2020. godine pa do decembra 2020. godine.

Tužbom se traži nadoknada 6.700 KM sa zakonskim zateznim kamatama. Još 12 bivših vijećnika: Dedić Dženan, Alić Hamza, Fetahagić Kenan, Smriko Sinanudin, Bešić Diana, Kovačević Hamid, Keleštura Mensud, Lužić Fuad, Čosić Ekrem, Bašić Senad, Hadžić Zlatan i Hodžić Jasmin ovlastili su advokata Mahira Hinovića da ih zastupa pred Općinskim sudom u Zenici radi isplate naknade – vijećničkog paušala za period 01.03.- 22.11.2020. godine.  

Gradonačelnik Zenice ranije je potvrdio da Grad Zenica neće vršiti isplate paušala i drugih naknada za mjesece u kojima nisu održane sjednice Gradskog vijeća.

„Tokom prošle godine sam u više navrata pozivao vijećnike da organizuju sjednice i razmatraju najvažnije tačke koje su u interesu građana Zenice. Međutim, oni su se na svoje moje pozive oglušili. Kada je trebalo da rade, nisu to htjeli, a sada žele novac za vrijeme kada nisu ni zasjedali. 

Osjetio sam potrebu da ovu okolnost podijelim sa svojim sugrađanima jer sam duboko ubijeđen da ovi zahtjevi manjeg dijela bivših vijećnika s moralne strane nisu prihvatljivi.

U vrijeme dok se građani Zenice očajnički bore za egzistenciju, za očuvanje radnih mjesta i kada mnogi nažalost ostaju bez posla, oni žele naplatiti svoj nerad kojim su već kaznili sugrađane – rekao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.


Gradonačelnik Kasumović je podsjetio da je u maju prošle godine uputio inicijativu da se vijećnici Gradskog vijeća odreknu svojih paušala za mjesece mart i april u korist usmjeravanja tih sredstava za podršku lokalnim privrednicima i spas radnih mjesta, usljed pandemije koronavirusa.

Tadašnja predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Diana Bešić odbila ju je gradonačelnikovu inicijativu uvrstiti na dnevni red.

Prethodni članakNogometaš se srušio na terenu i preminuo! Iza sebe ostavio trudnu suprugu i dijete
Sljedeći članakPutin i službeno zabranio gejevima brak i posvajanje djece