Portal 072info

SRAMOTNO Ugroženi životi 10.000 najtežih bolesnika u FBiH

Onkološki pacijenti u Federaciji BiH, oni koji boluju od najtežih oboljenja, primorani su prekinuti ili odgoditi terapije zato što u bolnicama nema citostatika! Na taj način, ugroženi su životi 10.000 pacijenta s malignim oboljenjima. Za ovakvu situaciju krivac je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u čijoj je nadležnosti nabavka citotoksičnih lijekova. 

Ova ustanova tender za nabavku objavila je u avgustu prošle godine, za šta je izdvojeno 40 miliona KM. No, da lijekova nema, potvrdila je za “Avaz” i direktorica Zavoda Novka Agić.

 

Malo tržište

– Koliko sam vidjela, problem postoji i lijekove ćemo pokušati nabaviti, s obzirom na to da nam se ove stvari dešavaju ciklično. No, imamo problem s dva lijeka, jer ih nikako nema. Niko nam se nije javio na tendere, tako da njih nećemo ni imati. A ostalo ćemo rješavati – kazala je Agić. 

Navodi i da Zavod finansira nabavku 67 lijekova iz grupe citostatika s više od 157 različitih oblika i jačina. 

Kako pojašnjavaju iz Zavoda, problem deficitarnosti uzrokuje i činjenica da se skoro svi lijekovi iz grupe citostatika uvoze od proizvođača iz Evropske unije, Kanade, Japana i SAD, te da se radi o multinacionalnim kompanijama za koje je tržište BiH suviše maleno da bi bilo prioritet u proizvodnim planovima. 

– Samim tim priprema serija lijeka za tržište BiH navedenim proizvođačima nije prioritet, a to stvara probleme ugovornim dobavljačima u proceduri uvoza. Veoma je čest slučaj da se pojedini proizvođači povuku s tržišta BiH, pri čemu i lijekovi koje proizvode gube status registrovanog lijeka i time je otežana njihova nabavka – pojasnili su iz Zavoda.

Jedini spas 

Oboljelima od najtežih bolesti ovakve informacije veoma teško padaju. To najbolje zna Spomenka Hadžić, predsjednica Udruženje “Renesansa”, koja se s karcinomom prije nekoliko godina, nasreću, izborila. 
 
– Ne mogu da vjerujem da niko za ovolike godine nije odgovarao za nebrigu o bolesnim ljudima. Možda grubo zvuči, ali ovo je ubistvo s predumišljajem. Ostaviti pacijenta bez lijeka koji mu je jedini spas je strašno – kazala je Hadžić. 

Dodala je i da je za ovakvo stanje najodgovornija Vlada FBiH, koja je dužna osigurati sredstva kako bi Zavod nabavio dovoljne količine lijekova.

– U posljednjih osam godina, od oktobra do marta, suočavamo se s ovim problemom. Kažu tenderi. Bolest ne zna šta je tender, ne zna šta znači nema, ona je nemilosrdna – podcrtava Hadžić. 

Neki od lijekova koji nedostaju

  • KARBOPLATIN 50 i 150 mg, CISPLATIN 50 mg, VINKRISTIN i TIOGUANIN –  deficitarni lijekovi za koje ugovorni dobavljači nemaju pouzdanu informaciju o isporuci 
  • LEUPRORELIN 3,75 mg – isporučeno 10 komada, preostale količine u roku od sedam dana
  • GEMCITABIN 200 mg i 1.000 mg  – isporuka planirana za kraj sedmice
  • TEMOZOLAMIDI – novi ugovor, planirana isporuka početkom iduće sedmice
  • IMATINIB MESILAT – planirana isporuka određene količine tokom dana, ostatak početkom iduće sedmice

Dr. Bešlija: Ovo su strašne stvari 

Da lijekova nema ni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH, potvrdio nam je onkolog Semir Bešlija. 

– To nije problem od jučer. To traje već duže. Nadležnost za nabavku citotoksičnih lijekova u FBiH isključivo je vezana uz Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. A ne liječiti optimalno i na vrijeme malignu bolest, znači da ne radimo dobro posao. A mi imamo stručne ljude. Dakle, nedostaju nam lijekovi o kojima tim ljudima ovise životi – kaže dr. Bešilija. 

Potvrdio nam je i da jučer od 60 lijekova u KCUS-u nisu imali njih 11, dodajući da lijekovi koštaju od 2.000 do 3.000 eura. 

– Pacijent nije taj koji treba da hoda i traži lijek. Njemu lijekovi moraju biti dostupni u svako doba dana i noći. Nažalost, poražavajuća je činjenica da posljednjih pet godina mi nismo uvrstili u terapije nijedan novi lijek za liječenje malignih bolesti, a u Americi je samo ove godine registrirano 12 novih lijekova. To su strašne stvari – ističe dr. Bešlija. 

Avaz.ba

Podijelite članak