Portal 072info

SRAMOTNO: Vijećnici blokirali grad, okrenuli leđa “Zenicatransu”, borcima, porodiljama, sportu, djeci, građanima!

Sa 13 glasova ZA, 7 glasova PROTIV i jednim uzdržanim glasom, vijećnici u Gradskom vijeću Zenica odlučili su blokirati grad budući da Prijedlog za privremeno finansiranje Grada nije dobio potrebnu podršku.

13 vijećnika podržalo privremeno finansiranje

To znači, a kako je ranije pojasnila Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za finansije, nemogućnost izdvajanja sredstava za javnu rasvjetu, odvoz smeća, sanaciju puteva, održavanje prohodnosti puteva, elementarne nepogode… Grad u takvim situacijama ne može izdvojiti ni marku. Također, ne mogu se davati ni sredstva za Gradsku narodnu kuhinju. U šalter Sali neće se moći nabavljati obrasci, pa građani neće moći izvaditi niti jedan izvod iz matične knjige kada se potroše zalihe. Neće se moći izmirivati zakonom propisane niti druge obaveze. Vijeće je dalo saglasnost za reprogram NK Čelik, dosad je redovno izmireno 17 rata, pa je dovoden u pitanje i reprogram. Također, neće se moći realizirati ni sredstva s viših nivoa vlasti u iznosu od 262.870 KM za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, podsticaiji za zapošljavanje, sport, alternativni smještaj, liječenje boračke populacije, nabavku ortopedskog pomagala, naknade za porodilje, tuđu njegu, sredstva za obdaništa…

Pored navedenog, neusvajanjem današnjeg prijedloga gradonačelnika Fuada Kasumovića za usvajanje Budžeta za 2020. godinu, spriječeno je bilo kakvo rješenje za “Zenicatrans”. Po svemu sudeći, epilog ove situacije je stečaj preduzeća.

Rezultat je to opstruiranje većine u Gradskom vijeću, a koja u proteklom periodu nije željela podržati nijedan kvalitetan prijedlog Grada ili Gradske uprave, a bilo ih je mnogo.

U političkoj žalosti, a nakon što kandidat SDA nije pobijedio na proteklim Lokalnim izborima, odlučili su se obračunati s Fuadom Kasumovićem, gradonačelnikom, i to preko leđa građana.

Naime, izostankom podrške za brojne projekte ispaštaju najviše građani, a koji su odlučni u stavu da se Zenica ne treba zaustaviti na davno izgrađenom šoping centru, “Areni”, Glavnoj gradskoj magistrali. Građani žele nove projekte, nastavak razvoja grada, normalno grijanje, još šoping centara, uređenje trgova, stabilan i siguran javni prijevoz. Nažalost, u tim nakanama predlagače opstruiraju uvijek isti vijećnici koji podižu crvene kartone “PROTIV”. 

Žalosno je da su i radnici “Zenicatransa”, sve je izvjesnije, žrtvena jagnjad u novom političkom obračunu neistomišljenika s gradonačelnikom, odnosno svemu što je dobro za Zenicu. U navodnoj “borbi za preduzeće i radnike”, okarakterisanoj kao početak političke kampanje pojedinaca, vijećnici koji nisu željeli podržati Budžet, a potom i privremeno finansiranje, odlučili su blokirati čitav grad, krijući se iza “paravana” koji im čine radnici “Zenicatransa”. Produžili su tako njihov štrajk glađu, gubitak prihoda od Autobuske stanice, te prouzročili naknadu štete zbog sudskih sporova, ali i blokade stanice koju će, na kraju, biti prinuđeni nadoknaditi iz vlastitih, ionako praznih, džepova.

I dok ne žele podržati Budžet za građane Zenice, odnosno projekte značajne za grad, insistiraju na amandmanima koji se tiču finansiranja projekata u nadležnosti kantona, što je dodatna poražavajuća činjenica. Interesantno, iako je zatraženo pojedinačno izjašnjavanje, predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica zaključila je sjednicu.

Ipak, građane hrabri činjenica da je oktobar blizu, kada će se odgovornije odlučivati kome dati povjerenje za Gradsko vijeće: političkim poslušnicima i, po svemu sudeći, neprijateljima grada ili pak akademskim građanima i kandidatima koji ne žele da Zenica tapka u mjestu, stane na nekoliko projekata, nego da se gradi, razvija i napreduje. 

Podijelite članak
  • 968
    Shares

Počitajte još

S ciljem deblokade grada: 15 vijećnika od predsjedavajuće traži zakazivanje hitne sjednice i usvajanje Odluke o privremenom finansiranju

Redakcija

SDA Zenica: Saopćenje za javnost

Redakcija

BABAJIĆ: Dva miliona koja želi SDA i ne bi osigurala sanaciju preduzeća

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box