v 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Dok se u Srbiji i ovog vikenda odvijala masovna vakcinacija državljana Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je proces imunizacije pauziran. Na desetine hiljada građana u junu i početkom ovog mjeseca otišlo je u susjednu Srbiju, gdje su se besplatno vakcinisali, dobili sve potrebne informacije o imunizaciji, a pri tome su još mogli birati koju će vakcinu primiti.

Zabilježene su gužve na graničnim prijelazima sa Srbijom, a bh. građani preplavili su Priboj, Mali Zvornik, Sjenicu, Prijepolje…

Nesposobna vlast

S druge strane, prema posljednjim podacima, u Federaciji je do sada vakcinisano tek osam posto stanovništva, a utrošene su 236.972 doze vakcina. Stručnjaci upozoravaju da je jedini spas od širenja koronavirusa, ali i novog opasnog delta soja – vakcinacija.

Zahvaljujući nesposobnoj bh. vlasti, u BiH još nije došla nijedna kupljena doza vakcine. Jedine vakcine koje su do sada u BiH stigle direktnom nabavkom su ruski „Sputnjik V“ i kineski „Sinopharm“, koje je nabavila Republika Srpska. Vlast se, s druge strane, hvali masovnim donacijama od drugih zemalja, čak i onih siromašnijih od nas.

Tako je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić jučer kazao da možda neće ni biti potrebe za direktnom nabavkom vakcina, jer će donirane doze možda biti dovoljne da se postigne adekvatan stepen imunizacije.

Spora reakcija

Jučer je u BiH stigla donacija od 200.000 vakcina iz Mađarske, Grčka je najavila da će donirati 120.000 doza „AstraZenece“, očekuju se donacije iz Hrvatske (210.000 doza), SAD (500.000), Slovenije (48.000).

Činjenice su porazne. Zbog izuzetno loše i vrlo spore reakcije državne, entitetskih i kantonalnih vlasti, masovna imunizacija stanovnika protiv koronavirusa još nije počela. Dok su se za vikend hiljade bh. građana vakcinisale u Srbiji, Zetra je zjapila prazna. Ambiciozno nazvana „masovna vakcinacija“, u Kantonu Sarajevo je sve samo ne masovna.