Portal 072info

Srbija i iskusni Grci u naletu, Belgija oduševila

Zvršena je grupna faza Eurobasketa 2015. Do sada smo mogli vidjeti nekoliko dobrih košarkaških predstava, sjajnih poteza, ali sada počinje nokaut faza i borba konačan poredak.

Prvenstvo do sada nije obilovalo velikim iznenađenjima, bar kada je prolazak grupne faze u pitanju.

Skoro svi favoriti našli su svoje mjesto u osmini finala.

Ako za nekog možemo reći da je apsolutno podbacio onda je to selekcija Rusije koja je  u Grupi A morala naći put za plasman među 16 najboljih.

Također, nekoliko ekipa je odigralo veoma loše u dosadašnjem toku turnira, no ipak su uspjeli proći grupu.

Tu se prije svega misli na favorita Španiju, koja je bukvalno u zadnjim sekundama obezbijedila plasman u naredni krug.

Počinje nokaut faza i ako pod hitno ne promijene nešto u svojoj igri Španci će biti u velikim problemima. Ipak, kvalitetna selekcija poput Španije može naći ritam i proigrati kada je najpotrebnije.

Italija je pokazala da ima kvalitete za najveći domet, a ako uspiju posložiti stvari u odbrani ni najsjanije odličje neće biti daleko.

Srbija oduševljava i formom i igrom, pa se trenutno nameću kao favorit bez premca.

Turci su u “grupi smrti” odigrali neke sasvim solidne utakmice, a da su imali malo više hrabrosti mogli su izbjeći Francusku u osmini finala.

S druge strane, Grci su rutinski i iskusno osvojili prvo mjesto u svojoj grupi, bez da su još uvijek pokazali svoj maksimum.

Promjenljiva forma u grupnoj fazi karakteristika je selekcije Hrvatske. Hrvati su u drugom krugu, ali niko Perasovićevim trupama nije predviđao dva poraza u grupi, što se ipak desilo. Prije dvadesetak dana imali su najbolju formu, čiji je pad itekako osjetan.

Od ostalih ekipa, vrijedi izdvojiti dobre partije Belgije, Češke, kao i neuspjeh Ukrajine koja je završila na zadnjem mjestu svoje grupe.

Podijelite članak