Portal 072info

Srbija izborima želi dobiti stabilnu parlamentarnu većinu

imageBEOGRAD – O vanredim parlamentarnim izborima u Srbiji, zakazanim za 16. mart, predsjednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je sa članovima ad hoc Komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora.

Stefanović je istakao kako je posljednji izvještaj Evropske komisije najpozitivniji koji je Srbija, ali i Narodna skupština, ikada dobila.

„U njemu je parlament ocijenjen kao najtransparentnija institucija u Srbiji, a to je obezbijeđeno, prije svega, mogućnošću da se putem ditrektnih internet video prenosa, prati kompletan rad“, saopšteno je iz Stefanovićevog kabineta nakon sastanka.

Stefanović je članove Komiteta PS SE izvestio i o tome da je Skupština usvojila nekoliko izuzetno značajnih konvencija među kojima i onu prema kojoj seksualni delikti nad maloljetnim licima ne zastarijevaju, kao i Istanbulsku konvenciju kojom se spriječavaju krivična djela nad ženama.

„Parlament čini 30 procenata žena narodnih poslanika, a cilj je da taj broj bude i veći“, rekao je Stefanović, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Skupštine je svoje sagovornike upoznao i sa činjenicom da parlament ima veliki broj predstavnika nacionalnih manjina, a očekuje se da se na izborima 16. marta nađu četiri, a možda i pet manjinskih lista za koje je izborni cenzus 0,4 procenata.

„Učinićemo naše zakone malo liberalnijim i omogućićemo investitorima da se osjećaju kao kod kuće. Liberalniji zakoni bi trebalo da podstaknu samozapošljavanje i omoguće podsticanje otvaranja malih i srednjih preduzeća, koje smatramo kamenon temeljacem razvoja naše industrije i naše privrede“, rekao je Stefanović.

Osvrćući se na činjenicu da je od proteklih deset, sedam izbora u Srbiji vanredno raspisano, član ad hoc Komiteta Pedro Agramund, u ime delegacije, pitao je Stefanovića, šta je razlog za raspisivanje predstojećih izbora.

Stefanović je odgovorio da je cilj raspisivanja vanrednih izbora to što je stečen utisak da reforme moraju i mogu mnogo brže i temeljitije da se sprovode, i da su predstojeći izbori šansa da se obezbijedi stabilna parlamentarna većina.

„To je od posebne važnosti“, kazao je Stefanović, i dodao: „Na usvajanje čekaju zakoni, koji neće biiti tako popularni, do sada nije postojao objedinjeni stav o predlozima zakona o stečaju i radu, a to su zakoni koji predstavljaju osnovu za uspešne reforme.“

Stefanović je naglasio da vjeruje da će predizborna kampanja koja je u toku biti jedna od najčistijih predizbornih kampanja, jer je Nacionalno regulatorno tijelo zabranilo korišćenje bilo čijeg lika u negativnom kontekstu, saopšteno je.

Na sastanku je bilo riječi i o temi statusa Kosova. Predsjednik Skupštine Srbije je, kako je saopćeno, istakao „da  Srbija ostaje pri stavu da neće priznati samoproklamovanu nezavisnost Kosova, i da se nada da će pregovori biti nastavljeni“.

(Vijesti.ba/AA)

Podijelite članak