Srbija od nedjelje ponovo na njemačkom spisku visokorizičnih zemalja

1630677121 koronavirus kovid bolnica 322479 1 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Njemačka će od nedjelje, 5. septembra, ponovo uvrstiti Srbiju u spisak zemalja visokog rizika od zaraze korona virusom, saopštio je danas berlinski Institut za javno zdravlje Robert Koch. Na spisak, koji se redovno ažurira svake sedmice u skladu sa incidencom u pojedinim zemljama, pored Srbije će biti dodate i Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestinska samouprava i Šri Lanka.

Time automatski stupa na snagu i upozorenje njemačkog ministarstva spoljnih poslova njemačkim građanima da od 5. septembra izbjegavaju sva turistička i ne nužno neophodna putovanja u Srbiju.

Istovremeno, građani koji su u periodu od deset dana prije ulaska u Njemačku boravili u nekoj od država sa spiska visokorizičnih, dužni su da se odmah po dolasku u Njemačku upute u desetodnevnu samoizolaciju.

Taj kućni karantin može biti prijevremeno okončan ako preko za to predviđenog portala dostave potvrdu da su vakcinisani, da su preboljeli kovid-19, ili negativni test na korona virus, navodi se na sajtu njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Na ovoj listi su od ranije Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonije, kada su u pitanju zemlje regije. Potpunu listu pogledajte ovdje.

U Srbiji je danas registrovano 3.623 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 17 osoba.