Srbija odobrila uvoz Pfizerove vakcine, BiH se oslanja samo na mehanizam EU i COVAX

Screenshot 3 1377
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vakcine protiv koronavirusa u BiH bi trebalo da budu dostupne na proljeće, a problemi s uplatom novca danas su riješeni. Uporedo Srbija odobrava uvoz Pfizerove vakcine, dok se BiH oslanja na mehanizme nabavke u koje je uključena. Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi održao je online sastanak s ministrima zemalja Zapadnog Balkana, a tema je aktuelna situacija u vezi s koronavirusom i vakcinom.

“Dobar koordinacijski razgovor s ministrima vanjskih poslova EU i zemalja Zapadnog Balkana o krizi izazvanoj koronavirus. Radimo na tome da osiguramo da vakcine za Covid-19 vakcine budu pravovremeno dostupne zemljama Zapadnog Balkana s obzirom da počinje vakcinacija u EU”, tvitao je Varhelyi.
Kao što je i ranije bilo poznato, prve vakcine u BiH se očekuju na proljeće, u martu ili aprilu.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH za Klix.ba su kazali da je BIH trenutno uključena u COVAX i EU mehanizam nabavke vakcina i da od njih zavisi kada će nam one biti dostupne.

“BiH još uvjek nije dobila poziv za prihvat vakcine bilo kojeg od potencijalnih proizvođača koji se nalaze u portofoliu oba mehanizma jer u trenutku ovog obraćanja niti jedan od proizvođača nije dobio sva potrebna odobrenja. Procjene govore da bi vakcina mogla doci u BiH u prvom kvartalu 2021. godine”, rekli su iz Ministarstva civilnih poslova.

Pfizerova vakcina je u Srbiji već dobila odobrenje za korištenje, dok se u BiH do danas nije znalo ni da li će biti uplaćen novac za vakcine protiv koronavirusa.

Kako su nam kazali iz državnog ministarstva svaki proizvođač ima pravo da podnese zahtjev za odobrenje Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ukoliko je državni ili entitetski nivo iskazao spremnost za direktni dogovor sa proizvođačem odnosno spremnost za dogovor izvan dva predstavljena mehanizma u koji je trenutno BiH uključena.

Iz Republike Srpske su najavili da planiraju nabaviti ruske vakcine međutim do sada nije bilo direktnih sporazuma.

Bosna i Hercegovina je, kako su nam kazali iz Ministaratstva civilnih poslova, nezvanično iskazala zainteresovanost za saradnju sa UNICEF-om kada je u pitanju distribucija vakcina. No, zvanična potvrda će biti dostavljena nakon što UNICEF dostavi dodatna pojašnjenja (uključujući i cijenu) koja je zatražilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING