Srbija počela s proizvodnjom ruske vakcine Sputnik V

Screenshot 6 31
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na institutu “Torlak” u Beogradu danas je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V koja će se u budućnosti moći izvoziti i u države regiona, saopćio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

“RFPI i Institut za virusologiju i vakcine ‘Torlak’ objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnik V. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima”, naveli su iz Ruskog fonda za direktne investicije.

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti omogućen izvoz preparate i u druge države regiona.

“U skladu s dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta ‘Torlak’ u Srbiji je u kratkom roku uspješno pokrenuta proizvodnja vakcine Sputnik V. Srbija je prva evropska država koja je počela proizvoditi rusku vakcinu”, naveo je direktor ruskog fonda Kiril Dimitrijev.

Ministar Nenad Popović je na svom Twitteru također objavio da je danas izvršeno prvo punjenje u Torlaku.

Podsjetio je da se od početka ove godine vakcina aktivno koristi za imunizaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmjere vakcinacije mogu biti znatno uvećane.