Srbija u vojsku uložila 1,14 milijardi dolara, a BiH skoro 10 puta manje

Podijelite vijest

Srbija je za vojsku tokom 2019. godine izdvojila 1,14 milijardi dolara, čime se po ulaganjima za vojno naoružanje svrstala na prvo mjesto među zemljama Zapadnog Balkana, pokazuju podaci Štokholmskog internacionalnog instituta za istraživanje mira (SIPRI). U Srbiji je vojna potrošnja tokom prošle godine, piše Radio Slobodna Evropa pozivajući se na podatke SIPRI-ja, iznosila 1,14 milijardi dolara, što je u odnosu na 2018. uvećanje za 326 miliona dolara, odnosno za 43 posto.

Srbija je tokom prošle godine prestigla Hrvatsku koja je 2018. bila na prvom mjestu po vojnoj potrošnji. Također, na listi organizacije SIPRI top 15 država s najvećim skokom u finansiranju u odnosu na 2018. godinu, Srbija se našla na petom mjestu.

Bosna i Hercegovina je, prema podacima SIPRI-ja, 2019. godine uložila tek 183 miliona dolara, što je među zemljama Zapadnog Balkana svrstava na četvrto mjesto, poslije Srbije (1,144 milijardi), Hrvatske (1,009 milijardi) i Albanije (198 miliona).

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, upozoravao je ranije za Klix.ba da budžetska izdvajanja za odbranu u BiH nisu ni blizu propisanih i definisanih standarda koje i NATO očekuje od BiH.

Izvor: Radio Slobodna Evropa Izvor: Radio Slobodna Evropa

Srbija se posljednjih godina intenzivno naoružavala i u nabavci se najviše oslanja na Rusiju. Vojska Srbije je, prema pisanju RSE, u prethodne tri godine od Rusije kupila pet helikoptera Mi-17V-5 i četiri borbena helikoptera Mi-35M.

Ukupna vojna ulaganja u svijetu tokom 2019. godine uvećana su za 3,6 posto u odnosu na 2018. i iznose 1.917 mlijardi dolara, što je najviši nivo od 1988. godine, pokazuju najnoviji podaci SIPRI.

Kada je riječ o državama pojedinačno, top pet po vojnim ulaganjima su Sjedinjene Američke Države (SAD), Kina, Indija, Rusija i Saudijska Arabija. Ovih pet država zajedno čine čak 62 posto globalne vojne potrošnje.

Klix.ba


Podijelite vijest