89934304 7FBD 41EF 9697 D2F6FB5A054C
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je od petka zabranjen uvoz mlijeka robne marke Pilos i mlječnih prerađevina bosanskog proizvođača Mliječna industrija – MI 99 iz Gradačca zbog neodgovarajućeg kvaliteta.

“Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da to mlijeko ne odgovara kvalitetu i zabranili smo uvoz. Ne postoji nešto što je štetno po zdravlje, ali ne odgovara deklaraciji. Mlijeko koje je već uvezeno u Srbiju staviće se van prometa, a zabraniće se prodaja i svih mlječnih proizvoda koji potiču iz te mljekare”, rekao je Nedimović za TV Prva.

Napomenuo je da je Uprava za veterinu Srbije od petka ujutru izdala rješenje o svemu, a obavijestiće i kolege u Bosni i Hercegovini.

“Iskoristili smo i pravo koje imamo u skladu sa međunarodnim sporazumima i uputili veterinarsku inspekciju kod proizvođača na lice mjesta”, kazao je Nedimović.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana bila čitava šarža pakovanja tog mlijeka u kome je zapravo bila bijela voda, a ne mlijeko i dodao da ne želi da ulazi u analizu da li je u pitanju greška u proizvodnji, jer je mljekara dužna da isporuči mlijeko kvaliteta kakav je naveden na deklaraciji”, piše Akta.ba.

Nedimović je istakao da Srbija, vodeći računa o svojoj prehrambenoj sigurnosti, ima alate kakao da spriječi plasman ovakvih proizvoda na tržište.

“Naše laboratorije su utvrdile da to ne odgovara onome što piše na deklaraciji, naročito u pogledu mlječnih masti. Ne da nije 2,8 odsto mlječne masti, nego je daleko ispod toga“, kazao je Nedimović.