Screenshot 1 100
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Izdvojeno / Regija / Vijesti
NER FIT

Svadba u selu Lužnice kod Kragujevca, kojoj je prisustvovalo više od 600 zvanica je bila, kako se pokazuje ovih dana, prava korona bomba.

FIXGEHALT

Pozivar koji je na veselju prije nedjelju dana nosio bukliju, bio je zaražen. On se po običaju sa svim gostima pozdravio i nazdravio, pa je na taj način i pokrenuo najveći lokalni talas zaraze proteklih nekoliko mjeseci, prenosi Informer.rs.

“Dnevno nam je pristizalo i po tridesetak pacijenata iz ovog i okolnih sela. Bili smo u šoku, jer do sada nismo imali takvo iskustvo. Ljekari su počeli ljude koji čekaju ispred ambulante da pitaju „ ima li možda nekoga ko nije iz Lužnica ili tog kraja – dotle je došlo, objašnjava dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu.

Broj zaraženih novim talasom korona virusa se u centru Šumadije iz dana u dan povećava, tako da je juče, u toku dana od 07 do 20 časova, bilo 96 novoinficiranih. Prema riječima dr Vasilija Antića, to znači da je praktično „svaki treći koji je došao na pregled sa simptomima, bio pozitivan“.

LIDER

“Broj pregledanih se u odnosu na pre dve sedmice povećao tri puta, dok je broj pozitivnih skočio sa 20 na 96. Mi smo sada u piku ovog talasa, a primećujemo da ima veliki broj vakcinisanih koji su pozitivni, ali imaju lakšu kliničku sliku. Generalno je u ovom talasu stanje pacijenata lakše, i nema mnogo onih koji sbog zapalenja pluća poslati na infektivno – kaže Antić.

Prema podacima koji su prikupljeni u Domu zdravlja, najveći broj novooboljelih se zarazio na godišnjem odmoru, tačnije na ljetovanju u Budvi, koju nazivaju i „korona vulkanom“. Drugo mjesto je, na žalost, svadbeno veselje u Lužnicama kod Kragujevca. Pored toga, ostali oboljeli su virus dobili na rođendanima, svadbama i sahranama.

Najveći broj zaraženih u Kragujevcu je bio prošle godine u decembru, kada je dnevno registrovano i po 400 novooboljelih. Taj broj je u martu ove godine pao na 200, a ovih dana ta brojka opet raste i doseže 100. Ljekari naglašavaju da građani moraju da vode računa o merama zaštite, posebno sada kada je novi talas korone u zamahu.

Krenuo je i novi krug vakcinacije trećom dozom, i interesovanje je veliko, i juče je bilo 55 onih koji su primili vakcinu treći put. I vakcinacija prvom dozom ide dobro, i svakoga dana prvu dozu vakcine primi oko stotinak građana.