Portal 072info

Srbija:Voda i vjetar nosili kuće i stoku!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Velika bujica napravila ogromnu štetu u Medveđi, u Topoli vanredna situacija, a jake kiše ugrozile rad Termoelektrane „Kostolac A“.

Jako nevrijeme praćeno obilnim padavinama, grmljavinom i olujnim vjetrom opet je pogodilo našu zemlju. Bujice vode u Medveđi nosile su kuće i stoku, a u Topoli je proglašena vanredna situacija. Kritično je bilo i u Kostolcu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Kruševcu, Kuršumliji, Čačku…U pojedinim mjestima u poslednjih nekoliko dana palo je i po 200 litara kiše po kvadratnom metru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Veća temperature 

Biolog Marina Drndarski, koja se bavi ekologijom, kaže za Kurir da ovakva sezona ukazuje na klimatske promjene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ranijih godina je bilo izuzetno toplo, a globalna temperatura u poslednjih 100 godina povećala se za jedan stepen. Za prosečnog čoveka to ne znači ništa, ali može dovesti i do potpunog nestanka organizama koji su osjetljivi na promjene. Kad imamo povišenu temperaturu vazduha, onda imamo i vijeće isparavanje. Baš zbog klimatskih promjena dolazi do ovakvih nepogoda – kaže Drndarski.

Vikend bez kiše 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Goran Mihajlović iz Hidrometeorološkog zavoda kaže da se i danas očekuje nestabilno vrijeme praćeno pljuskovima i grmljavinom.

– Očekuju se obilne padavine, 20 do 40 litara po metru kvadratnom, a lokalno i do 80 litara. Za vikend i početkom slijedeće nedelje očekuje nas stabilnije vrijeme sa dosta sunčanih intervala – kaže Mihajlović.

Avio-saobraćaj 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

SRBIJA PREUZELA KONTROLU LETENJA IZNAD HRVATSKE 

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) preuzela je kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad cijele Hrvatske i dijela BiH zbog velikog nevremena iznad Hrvatske. Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Radojica Rovčanin rekao je da je zbog nevremena došlo do potpunog pada sistema kontrole letenja iznad Hrvatske i 45 odsto BiH, koje kontroliše Hrvatska, pa je posao preuzela SMATSA.

UGROŽENI GRADOVI 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Topola 

VANREDNA SITUACIJA 

Opština Topola juče je proglasila vanrednu situaciju zbog oluje koja je prije dvije večeri zadesila tu opštinu i pričinila ogromne štete na komunalnoj infrastrukturi, a posljedice se još uvijek sagledavaju. Svi lokalni i atarski putevi su oštećeni, naročito u gornjejaseničkom kraju. Reke su još uvijek u svojim koritima, ali je bilo grada.

Subotica 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

PARALISAN GRAD 

Nevrijeme je pogodilo i Suboticu. Jaka kiša praćena snažnim vjetrom bila je samo početak višečasovnog nevremena, koje je uz učestale udare gromova praktično paralisalo grad ne neko vrijeme i pričinilo štetu na nekoliko objekata, ali i vozila. Zabeleženo je i da su neki kontejneri pomereni sa svojih lokacija više od 30 metara.

Trstenik 

MOGUĆE IZLIVANJE MORAVE 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Komandant Štaba za vanredne situacije u Trsteniku Miroslav Aleksić i načelnik Životije Blagojević obišli su sve kritične tačke u ovom gradu. Kako su ustanovili, bedem na jednom delu Zapadne Morave, koja spada u vodotok prvog reda, nije potpuno bezbjedan. U naredna dva dana očekuju se velike količine padavina.

Kostolac – Ugroženi vitalni objekti 

Nevrijeme je ugrozilo rad termoelektrane „Kostolac A‘‘, pa je van pogona juče bio blok A2. Kako saznajemo, do problema je došlo kad se bujica vode slila sa okolnih brda. Voda posebno ugrožava kop Drmno, na kom je od 23. jula, nakon nevremena, pod vodom zapadni dio ugljenog sistema. Na tom kopu borba se vodi s bujicama, koje nose dijelove etaža ugrožavajući rudarsku mehanizaciju na svim dijelovima kopa. Mehanizacija je gotovo neupotrebljiva i nemoguće je koristiti puteve u kopu koje je bujica prosekla stvorivši kanjone.

Niš – Čudni oblaci nad gradom 

Bijeli baršunasti oblaci u nizu nalik vazdušnim balonima plovili su nad Nišom. Niz neuobičajenih oblaka, kakvi obično prethode uraganu, kojeg od pamtiveka nije bilo nad Srbijom, pojavio se s juga od Leskovca, nad kojim su se u to vrijeme nadvijali crni gradonosni oblaci pokrivajući čitav horizont.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Medveđa – Voda nosila sve pred sobom 

U toku višečasovnog pljuska s gradom planinski potoci su nosili sve pred sobom. Slobodan Drašković, predsjednik opštine Medveđa, kaže da su ulicama tekli potoci, a vodeni stubovi Kapitskog potoka, koji se uliva u Jablanicu, bili su visoki preko dva metra. U jednom domaćinstvu bujica je odnela desetak prasića. Medveđa je ostala bez struje, a u nekim dijelovima u prekidu je i fiksna i mobilna telefonska mreža.

kurir


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME