U Srbiji umrlo 20 osoba od groznice Zapadnog Nila

U Srbiji umrlo 20 osoba od groznice Zapadnog Nila

nema-oboljelih-od-groznice-zapadnog-nila

Kako je javljeno medijima, 20 osoba u Srbiji podleglo je uticajima od groznice Zapadnog Nila, a prijavljeno je 177 slučajeva te bolesti, stoji na web portalu Instituta za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’, prenosi Tanjug.

U razdoblju od 9. septembra u Izvješću ‘Batuta’ umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, odnosno pripadali su kategoriji stanovništva s povećanim rizikom od težeg oblika bolesti.

Prema podacima ‘Batuta’, od 20 umrlih, 11 je stanovnika iz glavnog grada, Beograda, dvije osobe su živjele na teritoriji Rume, a po jedna u Temerinu, Vršcu, Vlasotincu, Pančevu, Smederevu, Velikoj Plani i Zrenjaninu.

Ističe se da je od ukupnog broja oboljelih od ove groznice, njih 136 je imalo kliničku sliku meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa.

Iz bolnica koje su primile pacijente, javljeno je da su 171 hospitalizirane oboljele osobe 84 su otpuštene iz bolnice, na kućno liječenje.

Groznica Zapadnog Nila je, prema procjenama i shvatanjima, sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u razdoblju kada ima najviše komaraca.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica