Srbiju i BiH pogodio ciklon Tamara

Podijelite vijest

Zapadni Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu i Srbiju pogodio je ciklon Tamara, tvrde srbijanski meterolozi, prenosi beogradski list „Blic“, a javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Američki meterolozi su prije nekoliko godina započeli praksu davanja ženskih imena strašnim ciklonima koji pogađaju, uglavnom istočnu obalu SAD, a po uzoru na njih srbijanski metereolozi sa stranice „SerbianMeteo“ su ciklonu koji je izazvao nezapamćene poplave u Srbiji i BiH dali ime Tamara.

Nije poznato da je neko u BiH dao svoje ime za prirodnu nepogodu koja već dva dana ugrožava živote hiljade ljudi.

”Jasno se vidi da je veći deo centralne i istočne Evrope pod uticajem ovakvog ciklona, a da je Srbija tu praktično u samom centru”, navode stručnjaci iz Srbije, tvrdeći da su predvideli ovakvu mogućnosti.

”Jedan od glavnih razloga što se ovaj ciklon nije ugasio nad kopnom je relativno visoka temperatura i vlažnost vazduha. Temperaturna stratifikacija sa visinom je nad unutrašnjosti Balkana bila idealna za ciklogenezu i produbljivanje ciklona. Gotovo kroz celu troposferu je postojao sloj potencijalno nestabilnog vazduha sa relativnom vlažnošću blizu 100%, što je stvorilo idealne uslove za formiranje nimbostratusne oblačnosti sa ugnježđenom konvekcijom. Zbog svoje dubine, ciklon se neprekidno „punio“ toplijim vazduhom sa juga i istoka, što je produžavalo život i jačinu ovog ciklona”, ističu ovi metereolozi javlja NAP.

Nezavisne novine