Portal 072info

SREBRENICA 360 Virtuelno obiđite Memorijalni centar u Potočarima

Krenite stazama Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i osjetite djelić onoga što su doživjeli na mjestu označenom kao opomena cijelom čovječanstvu. Krenite klikom na ovaj link.

Projekat ”Srebrenica – web muzej genocida”, namijenjen je svima. Možda nešto više ljudima koji nisu, niti će ikada biti u prilici doći u Srebrenicu, da obiđu Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Lokaciju posljednjeg počivališta su odabrale srebreničke majke, koje su ostale bez sinova, muževa, očeva. Ukopi će trajati još godinama, jer se traga za 1.200 nestalih, čija su tijela nedokučena u skrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama. Brojka od 8.372 ubijenih nije konačna…

Ujedinjeni narodi su Srebrenicu označili opomenom cijelom čovječanstvu.

Ideja o virtualnom obilasku Memorijalnog centra iznesena je prvi put na samitu web odjela u Dohi, prošle godine, nedugo nakon promocije nagrađenog projekta Palestine Remix.

Posjetioci praktično otvaraju kapiju Memorijalnog centra, ulaze i kreću u obilazak, kao da su tu. Omogućen im je virtualni prikaz od 360 stepeni, potpuni prilazak Zidu sjećanja i čitanje imena onih kojih ih više nema. U prilici su proći kamenim stazama na rubovima srebreničkog cvijeta, kako je dizajniran sakralni dio, te u čijim laticama leže ubijeni.

Prelazak preko ceste vodi u muzejski dio, gdje je omogućen virtualni ulazak u prostorije Holandskog bataljona, pregled njihovih grafita kojima su išarali zidove, spomen-soba.

srebrenica360.com

Podijelite članak