SREBRENICA: I vlasnici luksuznih kuća traže sredstva za obnovu

SrebrenicaNa konkurs za dodjelu bespovratnih sredstava za adaptaciju i renoviranje stambenih jedinica, koji je proljetos raspisala opština Srebrenica za socijalno ugrožene porodice, prijavilo se 710 domaćinstava. U opštinskom budžetu je za ovu namjenu planirano 320.000 KM da bi se pomoglo socijalno najugroženijim porodicama da svoje devastirane kuće i stanove renoviraju, adaptiraju i obezbijede normalne uslove za život u tim stambenim prostorima.

Načelnik opštine, Ćamil Duraković, rekao je da je iznenađen ekstremno velikim brojem zahtjeva, posebno kada se ustanovilo da su zahtjeve podnijeli mnogi čije kuće spadaju u luksuzne objekte za stanovanje, iako niko u njima ne živi.

Duraković je napomenuo da bi novac trebalo da dobiju nasiromašnija domaćinstva, koja nemaju mogućnost da obezbijede smještaj, ali da je stigao i veliki broj zahtjeva imućnijih, čije su kuće potpuno uslovne, pa čak i luksuzne i sa mnogo više prostora od predviđenog za neophodni smještaj.

On kaže da predstoji veliki i težak posao za Opštinsku komisiju za dodjelu tih sredstava i zaposlene u opštinskoj administraciji da do kraja ovog mjeseca izađu na teren.

“Potrebno je provjeriti opravdanost svakog zahtjeva i da se sačini lista onih koji zaista ispunjavaju uslove za dodjelu tih sredstava, te da se procijeni koliki će to pojedinačno iznosi biti, da bi se na osnovu utvrđenih činjenica realno i transparentno obavila raspodjela novčane pomoći za sanaciju i renoviranje devastiranih stambenih jedinica”, pojasnio je Duraković.

On je najavio da će u ovaj posao biti uključen veći broj zaposlenih u opštini, da bi na vrijeme i kvalitetno izvršili provjeru i da bespovratnu novčanu pomoć za renoviranje stambenih jedinica dobiju samo oni kojima je potrebna adaptacija i renoviranje neuslovnih stambenih prostorija.

Duraković tvrdi da sredstva neće dobiti niko po političkoj ili nekoj drugoj osnovi, nego samo oni za koje bude utvrđeno da su im kuće ili stanovi neuslovni i da su slabog materijalnog stanja.

U ovoj opštini je i prije dvije godine bila slična situacija sa raspodjelom bespovratne pomoći za sanaciju i renoviranje devastriranih kuća. Tadašnji načelnik opštine poništio je konkurs za dodjelu sredstava, jer se i tada prijavio više pojedinaca čije su kuće uslovne za život i koji su više puta dobijali donacije za obnovu i uređenje kuća.

I u ovom konkursu je navedeno da oni koji su koristili sredstva iz budžeta opštine za sanaciju stambenih jedinica nemaju pravo za dodjelu sredstava.

Izvor: Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE