Portal 072info

SREBRENIČANI: Pustite nas da se oporavimo nakon dženaze, neka policija radi svoj posao

Državne institucije moraju istražiti napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i Organizacioni odbor nije odgovoran za njegovo kamenovanje, jednoglasan je stav Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima nakon današnjeg hitnog sastanka u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, javlja Anadolu Agency (AA). 

Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora kategoričan je i ističe da napad nisu organizirali ljudi koji žive u Srebrenici.

“Organizacioni odbor najoštrije osuđuje napad na premijera Vučića koji je od porodica žrtava genocida primljen s dostojanstvom koje priliči visokim zvaničnicima bez obzira na to iz koje oni države dolaze“, rekao je Duraković.

Pododbor za sigurnost uradio je svoj posao, ali propusti se događaju, rečeno je danas na sastanku.

Današnja sjednica poslužila je da se rezimiraju rezultati. O zahtjevnosti organizacije ovog skupa govori i posjećenost.

Samo u Maršu mira učestvovalo je 12.000 ljudi, preko 500 motorista i 300 biciklista također je došlo da oda počast žrtvama genocida. Autobuski prijevoz bio je osiguran za više od 10.000 ljudi, a registrirano je i preko 6.000 privatnih automobila. Sljedeće godine ne smije se dogoditi ni najmanji incident, poručuju iz Organizacionog odbora.

“Organizacioni odbor će sljedećoj godišnjici pristupiti s većom pažnjom da ne bi bilo situacija koje bi mogle utjecati na sigurnost građana i delegacija“, kaže Duraković.

Porodice žrtava, također, osuđuju “sramotno djelo” napada na srbijanskog premijera za koje tvrde da sigurno ne žive u Srebrenici.

“To što se desilo na dan dženaze nikako nije smjelo da se desi jer je ovo naše sveto mjesto, naše hodočašće, naša tuga, ali je i sramno ogledalo onih koji su podržali agresiju na Bosnu i Hercegovinu“, rekla je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice.

Na pisanje pojedinih medija o napadu koji se dogodio u Potočarima za vrijeme dženaze stav Odbora je jasan: “nema mjesta spekulacijama, to unosi dodatnu nervozu i paniku među građanima”.

“Trebaju pustiti prostor za posao policijskim agencijama i Tužilaštvu BiH da se sve ono što nije bilo dobro za vrijeme obilježavanja 20. godišnjice. To bi bilo dobro i zbog žrtava i zbog odnosa BiH i Srbije“, poručio je Sadik Ahmetović.

Tokom sjednice iznijet je jasan stav i zahvalnost reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću koji je prema mišljenjima mnogih spriječio produbljivanje incidenta i pozvao Bošnjake da ispoštuju sveto mjesto i dženazu za 136 žrtava.

Ono što se ne bi nikako smjelo dogoditi je da ukop ostane u sjeni incidenta, poruka je Pododbora za vjerska pitanja: “Neka nas puste da se oporavimo poslije dženaze, a nadležne policijske agencije neka rade svoj posao. Gospodin Vučić kad prizna genocid neka dođe u bilo koje doba dana i noći u Srebrenicu, mi smo prihvatili ruku pomirenja i on će biti prihvaćen“, rekao je Alija Tabaković, iz Pododbora za vjerska pitanja.

Navedeno je da “nije realno očekivati da bi se krivac za sramotu u Potočarima mogao pronaći na sastanku ovog Odbora”. Ocijenjeno je da bi istraga tek trebala da pokaže ko su osobe s akreditacijama osiguranja i redari koji se vide na snimcima kako učestvuju u linču.

Organizacioni odbor danas je jasno osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, te iznio stav da je neprihvatljivo da snose odgovornost za to nedjelo. Već narednog mjeseca počet će s redovnim sastancima kako narednog 11. jula ne bi bilo propusta poput ovogodišnjih, obećao je Ćamil Duraković.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box