srebrenica memorijalni centar potocari
AUTOR: K.H.
DATUM: pro 7, 2021 @ 10:54
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa pozvali su međunarodne zvaničnike da reagiraju i zaustave pokušaj rušenja Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Oni su se u pismu obratili predstavnicima Ujedinjenih Nacija , Evrposke unije ,Predstavnicima ICTY /MICT, javnim ličnostima, međunarodnim ekspertima, profesorima, akademicima, predstavnicima NVO-a, novinarima, tužiocima, sudijama, advokatima iz cijelog svijeta, regije i BiH, te svjedocima i žrtvama, kao i učesnicima konferencija.

Kako su rekli iz ovih udruženja, članovi Doma Naroda Parlamenta BiH, koji su glasali za poništenje Inzkovog zakona, kao i politika koju predstavljaju su poznati negatori nasljeđa ICTY iz Haga.

“Ali da su i negatori nasljeđa sudova nastalih na povelji vojnog suda i londonskog sporazuma ,odnosno nirnberških presuda ,to nismo znali”, kažu iz ovih udruženja .

Tekst se nastavlja nakon reklame

Zbog toga su tražili od međunarodnih zvaničnika da reagiraju u skladu sa svojim mogućnostima i prošire informacije u svijetu da se u srcu Evrope traži ukidanje zakona koji zabranjuje negiranje haških i nirnberških presuda.

“Navedene politike koje traže ukidanje zakona su iskoristile nametanje ‘Inzkovog zakona’ kao povod da naprave najveću krizu u BiH od Dejtonskog sporazuma s mogućnošću ponovnog ataka na suverenitet BiH. Molimo vas i da razmislite da li bi se u cilju prevencije, UN Sudu -MICT nasljedniku ICTY, trebale vratiti ovlasti za podizanje optužnica koje su ukinute 2004 godine”, kažu u pismu.

LIDER