AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U Zeničko-dobojskom kantonu dosada su registrirana četiri slučaja zaraze korona virusom. Dobra vijest je što su sva četiri slučaja uvezena, odnosno, na ovom prostoru nije bilo prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka, ističu iz kantonalnog Kriznog štaba.

Na prvi pogled – u Zenici danas jedan sasvim običan dan. Martovsko sunce na ulice je izmamilo veliki broj prolaznika, a mnogi su uživali i pored rijeke ili u baštama ugostiteljskih objekata. Tek razvučeni red ispred jedne od apoteka podsjeća na problem sa korona virusom. Par storina metara dalje, u Ministarstvu zdravstva ZDK zabrinuta lica članova Kriznog štaba.

Novootkriveni slučaj zaraze korona virusom, muška osoba stara 50 godina iz Tešnja, obavio je sve mjere predostrožnosti, na vrijeme kontaktirao zdravstveni sektor i kvalitetno je zbrinut u izolatorijumu iza mojih leđa.

“Ono što treba napomenuti, da je ovo četvrti slučaj u ZDK i da se u sva četiri slučaja radi o tzv. inportiranim ili uvezenim slučajevima”, ističe Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba ZDK.

Krizni štab ZDK juče je naredio zabranu rada ugostiteljskih objekata u periodu od 18 sati uveče do 9 ujutro, kao i zabranu javnih okupljanja.

“Što manje kretanja, što manje kontakata. Pogotovo to vrijedi za ljude koji imaju simptome prehlade ili gripa. Neka sve po mogućnosti obavljaju telefonom. Mi sada imamo veliki broj telefona na raspolaganju, kako u bolnicama tako i u domovima zdravlja na koje se mogu javiti i dobiti pravovremene informacije”, kaže Ednan Drljević, načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti.

No, ove naredbe i upozorenja, ako je suditi po broju prolaznika na ulicama Zenice, malo ko poštuje.

Anketa:

“Nekako mi se čini kao da se narod osilio, pa inati da izađe vani”.

“Mislim da se digla prevelika panika, ali ne treba sve shvatiti ni previše olako. Treba se držati neke sredine”.

“Mislim da se napravilo dosta panike oko svega. U trgovinama su već prazne police”.

“Narod je zbunjen, niko ne zna šta će biti sutra, ali nadamo se najboljem”.

“Izašao sam da platim račune i nešto sitnica da kupim. Mada, ne pretjerujem sa gomilanjem namirnica, vjerovatno neće biti nestašice”.

Inače, na području Zeničko-dobojskog kantona policija nadzire više od 300 osoba koje su po dolasku iz inostranstva podvrgnute mjeri obavezne 14-dnevne samoizolacije. Iz MUP-a podsjećaju da će službenici policije obavljati obilaske, te da su za one koje ne zateknu kući predviđene kazne.

N1