Portal 072info

Srednjoškolci iz ZDK uputili otvoreno pismo budućim lokalnim vlastima

Poštovana buduća lokalna vlasti, evo i zadnji dan je predizborne kampanje i želimo Vam poručiti da smo Vas pomno pratili. Obratili smo pozornost na predizborna obećanja svake partije u svakoj općini, proučavali smo šta nam to nudite i kako nas mamite da glasamo  baš za Vas. Ne brinite se, izaći ćemo mi srednjoškolci na izbore, ispuniti ćemo našu građansku dužnost, imamo pravo na to, zar ne? Ali mi se sada pitamo, da li ćete Vi ispuniti svoje dužnosti, da li ćete ispuniti obećanja, da li ćete obratiti pažnju na nas mlade srednjoškolce kao što smo mi motrili na Vas proteklih mjesec dana na mnogobrojnim skupovima, plakatima i ko zna čemu sve ne? Da li ćete učiniti to? Znamo da nam sutra nećete odgovoriti, ipak je dan predizborne šutnje. I šutite, vala.  Nama riječi ne trebaju, svakako. Srednjoškolcima, mladima, pa i onim starima riječi više ne vrijede. Mi sada želimo djela. Da, da buduća lokalna vlasti mi Vam poručujemo: ”Acta non verba!”.  Dosta ste nam obećavali i govorili, sada smo mi odlučili iznijeti naše probleme, naše riječi i naše želje za promjenom. Sada kada Vi šutite, mi ćemo malo pričati da nas čujete, dosta smo mi Vas slušali. Pa da počnemo…

U Brezi srednjoškolci kažu: ”Mjesto smo ćumura i sporta, ali sportske dvorane nema. Malo ironično, zar ne? Idemo ujutro u školu po mraku, navečer se vraćamo po mraku, jer nemamo ulične rasvjete na raznim prostorima općine. Učenici već duži period nemaju mjesto u prirodi gdje mogu provesti svoje slobodno vrijeme, zato i hodamo po kafićima. Nedostaje nam park, ljudi i to ne samo nama, već i starima isto tako. U sklopu dvorišta srednjih škola nemamo ni klupe, gdje bismo mogli provesti  naše odmore. Žalosni smo radi toga. Nadamo se ipak nekom poboljšanju i bili bismo veoma sretni kada bi se makar nešto u našoj maloj, divoj Brezi popravilo.”

Srednjoškolci u Zavidovićima su bili izraziti i kategorični u iznošenju svojih problema i poručuju: ”Evidentan je nedostatak volonterskog centra, nedostatak budžeta za mlade, nedostatak prostora za izvođenje praktične nastave i sportskih terena, nedostatak stimulansa za srednjoškolce, manjak radnih mjesta. Svega fali, svega je nedostatak samo pasa lutalica je višak, pa se mi sada pitamo, kada će se u Zavidovićima manjak i višak zamijeniti i hoće li uopšte, ikada?!”

Čak i u jedinom gradu našeg kantona, Zenici srednjoškolci imaju šta za reći. Kažu ovako: ” Plato kod RK ”Bosna”, tačnije iza i to u samom centru grada služi kao ‘wc’. Osvjetliti i preurediti taj dio grada i predlažemo da se postave  pored ”Kamenog spavača” nove po mogućnosti solarne klupe, po uzoru na Sarajevo i Mostar. Kao mladi mislimo i na ekologiju, pa preporučujemo da se postavi što veći broj korpi za otpad, ovaj sadašnji na izgled nam djeluje nedovoljan. ”

Odlazimo i do još jedne naše općine koja pored što ima piramide ima i srednjoškolce koji kažu: ”Visočki srednjoškolci najviše osjete nedostatak motivacije kroz neka priznanja. Želimo najviše da nam se da do znanja da smo bitni i ravnopravni sa ostalim građanima. Mi bismo voljeli veći broj stipendija, ako je ikako moguće, jer potrebne su nam. Voljeli bismo i više aktivizma za mlade, da pokažemo koliko možemo…”.

Draga buduća lokalna vlasti, iznijeli smo Vam nekoliko prijedloga, zahtjeva, činjenica kako god da ih nazovemo iz par općina. Nemojte misliti da je u ostatku kantona divno i bajno. Ne, nije. Mi samo ne želimo mnogo da dužimo priču kao Vi, ali znajte da je svaki srednjoškolac u našem kantonu vrlo bitan i mi se brinemo jedni za druge.  Eto tako, red je da i ovo pismo privedemo kraju. Pokažite nam da ste konstruktivni, odgovorni i efikasni, pa ćete imati još bolje mlade ljude u svojim lokalnim zajednicama. Srdačni pozdravi od svih srednjoškolaca Zeničko-dobojskog kantona.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box