4 24
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 13:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Dvanaestog decembra navršit će se četiri godine otkako je snažan olujni vjetar do temelja porušio munaru Ferhad-pašine džamije, u Tešnju poznate kao Čaršijska džamija, građene od 1.555. do 1.558. godine.

NER FIT

Obnova munare počela je 21. aprila ove godine, a većina radova bit će završena do 10. decembra, Dana grada Tešnja.

Podsjetimo, oluja je oštetila krov te nekoliko pomoćnih i poslovnih džamijskih objekata.

Išlo sporo

– Istog jutra, u haremu džamije okupili su se brojni Tešnjaci, vjernici, te su odmah počeli davati ideje kako džamiju obnoviti. Morala se konsultirati struka, jer je objekt proglašen nacionalnim spomenikom BiH i nultim spomenikom kulture, pa je sve išlo sporije nego što smo mislili. Radovi na izgradnji munare te rekonstrukciji krova i objekata započeli su 21. aprila ove godine, a izvode se prema projektu Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa FBiH – kazao je imam ove džamije Enver ef. Kurtić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Radove finansira Direkcija vakufa Turske u saradnji s Direkcijom vakufa Bosne i Hercegovine.

Majstori iz Mostara

– Ne treba zanemariti ni izdašnu pomoć džematlija Tešnja i okoline – istakao je ef. Kurtić.

Dosad su završene sofe i stubovi ulaza, a munaru zidaju majstori iz Mostara kamenom iz kamenoloma Hreša kod Sarajeva. Halil Topić, Safet Fajić, Ibrahim Mujić, Edin Husnić, Adnan Becoja i poslovođa Osman Vrce, majstori za klesanje kamena, s puno strpljenja rade svoj posao. Naučili su raditi na visinama. Tako uz Ferhad-begovu džamiju„niče“ nova munara, visoka 29 metara, kolika je bila i stara, građena od sedre.

LIDER