šta bi se moglo dogoditi ako prestanemo koristiti zubnu pastu?

pasta zubna 98 696x365 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ideja o nekorištenju zubne paste vjerovatno se čini ludom. Ipak svi žele svjež dah, zdrave zube i jake desni.

No trend odricanja od tradicionalnih pasta za zube je u porastu. Ljudi se sve češće okreću prirodnim i domaćim opcijama. Neke zamjene za zubne paste imaju impresivne prednosti, ali u nekima su sastojci zastrašujući.

Prvo, klasična zubna pasta sadrži flor. Riječ je o kontroverznom sastojku koji može pomoći u jačanju cakline i zuba, ali s vremenom može uzrokovati probleme sa štitnjačom, plodnošću i neurološke probleme, piše Medical News Today.

Triklosan je još jedan potencijalno štetan sastojak mnogih pasta za zube. Koristi se kao antibakterijsko sredstvo, ali FDA je 2016. zabranila upotrebu ovog sastojka u antibakterijskim sapunima, navodeći nedostatak dokaza da je siguran. Pa zašto je još uvijek u pasti za zube? Budući da se antibakterijski sapuni smatraju lijekovima koji se prodaju bez recepta, znači da im treba odobrenje FDA. Isto ne vrijedi za zubnu pastu, a s obzirom na to da je provedeno vrlo malo ispitivanja na ljudima, triklosan nije dokazan kao (ne)siguran u toj primjeni. Uprkos tome, istraživanja na životinjama sugerišu da bi triklosan mogao štetiti plodnosti, zdravlju štitnjače i povećati osjetljivost na alergene, pojašnjava WebMD.

Mnoge paste za zube također sadrže sredstva koja stvaraju pjenu poput natrijevog lauril sulfata, koji je u osnovi tekući sapun, i umjetnih aroma koje neki žele izbjeći, kaže Dental Buzz.

Prema Healthlineu, najveća prednosti izrade vlastite paste su smanjeno korištenje plastične ambalaže, mogućnost izbora vlastitih sastojaka i prilagodbe istih, od okusa do nivoa abrazivnosti. No upozoravaju čitatelje da temeljno istraže recepte dostupne na internetu jer neki predloženi sastojci mogu biti štetni. Na primjer, nikad ne treba dodavati ocat, vodikov peroksid ili limunov sok u domaću pastu za zube jer to može skinuti caklinu i naštetiti zubima, prenosi Index.hr.

S druge strane, mnogi sastojci koji se mogu koristiti u domaćoj pasti za zube su sigurni i zdravi. Kokosovo ulje primjerice može ubiti bakterije u ustima, osvježiti dah, smanjiti naslage, spriječiti karijes, smanjiti upalu i poboljšati zdravlje desni.

Uključivanje kadulje u pastu za zube također može biti dobra ideja jer je dokazano da ona smanjuje gingivitis. Soda bikarbona je blagi abraziv koji može pomoći skinuti naslage i izblijediti zube.