Portal 072info

Šta boja kravate otkriva o vama?

Boja kravate koju odaberete šalje specifične signale, tvrdi njujorški stilist i autor knjige “Colour your style” David Zyla te poručuje da ćete uspješnije prenijeti poruku ako u svakoj situaciji znate odabrati prikladnu boju.

Profesor Joshua Blue iz honkonške Kennedy School na predavanja najčešće odlazi s pastelno ljubičastom kravatom oko vrata te objašnjava da ta prigušena boja pomaže njegovim studentima da im ne bude dosadno dok ga slušaju. Tvrdi i da izbjegava življe ljubičaste i ružičaste tonove, osobito kada stoji ispred studenata kako boja ne bi odvlačila njihovu pozornost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nije slučajnost da brojni političari često nose kravate crvenih tonova upotpunjene svijetlim košuljama i tamnim odijelima. “Crveno predstavlja moć i strast”, tvrdi analitičar trendova Mark Woodman dodajući da ni ton crvene boje nije zanemariv. Tamniji tonovi, poput boje burgundca utječu na izgradnju povjerenja, a svjetliji crveni tonovi kravata povezuju se s kreativnošću. U posljednje vrijeme ružičasta kravata signalizira solidarnost sa ženama.

Kravate purpurne boje, koja je tradicionalno znak obilja i bogatstva sve se češće nose na poslu, a izvršni direktor manje njujorške tvrtke Ross Znavor radije na poslovnim sastancima nosi purpurnu kravatu nego crvenu, jer ona, kako tvrdi, pokazuje samopouzdanje i pomaže mu da ostavi snažniji prvi dojam. “Noseći kravatu manje tradicionalne boje svojim poslovnim suradnicima i klijentima poručujem – dobro se osjećam u vlastitoj koži i osoba sam s kojom želite izgraditi poslovni odnos”, objasnio je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za razliku od kravate purpurne boje, crnu sigurno nećete nositi svakodnevno na poslovnom sastanku, no ako je odaberete za cocktail party ili za svečaniju večeru odavat ćete sofisticiran dojam, tvrdi Zyla te upozorava: “crna boja može odavati poruku arogantne osobe ili osobe koja je previše pozornosti posvetila uređivanju” u brojnim situacijama. “Nemojte je odabrati ako ste jedan od ‘mladića’ u usponu”, savjetuje Zyla te sugerira odabir sivih tonova u koji vam omogućuju da izgledate sofisticirano, ali ne i pretenciozno. “Siva je u trendu i može biti vrlo moderna. Kombinirajte je s košuljom pastelnog tona”.

Zelena boja signalizira više stvari, od svojevrsnog preporoda do boje novca, no za radno mjesto može biti prenapadna. “Želite li da vas pamte po kravati ili kao osobu?”, pita se Zyla. Izbor prikladne zelene boje kravate težak je posao. “Svjetlija zelena boja odvlači pozornost, a i teško je s njom kombinirati odgovarajuće odijelo ili košulju. No nježnozelena boja s diskretnim uzorkom ide jako dobro uz košulje neutralne boje.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tradicionalna boja kravate u brojnim je zemljama, primjerice u Engleskoj – žuta i šalje poruku sigurnosti i vitalnosti. Često je nose studenti, jer simbolizira sunce, a brojni muškarci biraju je jer simbolizira optimizam i šalje poruku pozitivnog stajališta prema životu. No kod žute treba pripaziti. U Indiji žute kravate nose trgovci, a u Kini se nosi za vrijeme razdoblja žalovanja.

Stil sportske elegancije “voli” zemljane tonove, pa se kravata u neutralnim prirodnim bojama preporučuje osobama poput prodavača, učitelja i radnika u uslužnim djelatnostima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

A ukoliko strahujete da ćete bojom kravate poslati pogrešnu poruku, odaberite – plavu. U gotovo svim prilikama. Plava kravata uvijek je dobra investicija jer ljude asocira na nebo i more te ima umirujući učinak, tvrdi David Zyla.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME