Šta boja motornog ulja govori o njegovom stanju?

Vozači često procjenjuju stanje ulja po boji, najčešće prilikom kupovine polovnog automobila. Neki čak dodiruju ovo ulje kako bi provjerili njegovu konzistenciju. Ima li smisla?

Crno ulje u dizelu nakon zamjene

Čak i neposredno nakon izmjene motornog ulja u dizel motoru ono postaje crno. To može dovesti do razmišljanja da nije ni zamijenjeno. Naravno, govorimo o motoru koji je već odradio neke poslove, piše automobili.ba.

Kako ističu stručnjaci, to je razlog za radost. To znači da je ulje upilo čađ i vezalo je, čime se sprečava nakupljanje naslaga u različitim dijelovima motora. Čađ u ulju ne utiče negativno na njegove karakteristike, jer – ako je pravilno usklađena s motorom – to i jeste njegova uloga.

Ulje je tako čisto da se ne vidi

Čisto ulje možemo vidjeti na šipkama za mjerenje kod novih automobila. Oni koji su upravo izašli iz salona imaju toliko čisto ulje da vam je potreban pravi ugao svjetla da vidite njegov nivo.

Što je sa starijim automobilima?

Najčešće se čisto ulje viđa kod motora na auto-gas. LPG podstiče čisto sagorijevanje i ne stvara veliku količinu zagađivača, što znači da je boja ulja dugo slična boji svježeg ulja. Treba li to biti razlog za veselje? Da. Međutim, pri postavljanju datuma zamjene ne bi trebalo da budete pod uticajem njegove boje.

U već korištenom ulju takvog motora, ali još uvijek čistom, nakupljaju se nevidljive hemijske nečistoće koje nepovoljno utiču na ulje i pogoršavaju njegove karakteristike podmazivanja. Uglavnom se radi o sumporu.

Sumpor zakiseljuje ulje i pogoršava njegove karakteristike podmazivanja. Zato neki proizvođači nude ulja sa sastavom koji produžuje vijek trajanja. U slučaju automobila na LPG, pri korištenju standardnog ulja, stručnjaci preporučuju njegovu zamjenu mnogo češće nego kod automobila bez plina.

Rijetko ili gusto ulje?

Ponekad koristimo viskoznost ulja da odredimo njegovu gustoću. Mnogima je očito da je 0W-20 viskoznost rijetko ulje, a npr. 10W-60 gusto ulje. Možete koristiti ove pojmove kolokvijalno, ali isto tako morate znati da u praksi može biti potpuno drugačije.

Sve zavisi od uslova u kojima ulje djeluje i kakve karateristike ima. Može se dogoditi da se ulje niske viskoznosti zgusne na visokim temperaturama, a ulje visoke viskoznosti razrijedi dok motor radi. To je zbog indeksa viskoznosti ulja.

Na primjer, ulje 15W-40 imaće višu viskoznost na sobnoj temperaturi u poređenju s uljem 0W-40. Na 100 Celzijusovih stepeni oba će imati istu viskoznost, a na višim temperaturama, odnosno na najtoplijim mjestima motora, ulje 0W-40 imaće veću viskoznost od ulja 15W-40.

Stručnjaci podsjećaju da je potraga za uljem najvećeg mogućeg viskoziteta vrlo riskantna jer su standardi proizvođača motora prioritet. Preniska ili previsoka viskoznost dovodi do promjene u otporu motora i funkcionisanju hidrauličkih komponenti, npr. podizača ventila ili varijatora vremena ventila ili zatezača.

Kao rezultat toga, nepromišljena izmjena ulja može rezultirati, u najboljem slučaju, povećanjem buke motora i smanjenjem performansi, a u najgorem slučaju, kvarovima, kao što je rastezanje razvodnog lanca.

Važno je koristiti samo raspon koji dopušta proizvođač motora, čak i kada sami birate viskoznost. Takve se informacije uvijek mogu pronaći u uputstvima za upotrebu.

“Moderna motorna ulja toliko su napredna da od kupca zahtijevaju pažljivo čitanje etiketa. Zapravo, nije dovoljno ni znati viskoznost ulja, jer unutar jedne od njih već postoji nekoliko varijanti ulja koje se razlikuju, na primjer, po odobrenjima proizvođača. Izgled ulja u pakovanju nikako ne bi trebalo da utiče na vas, pogotovo jer ga obično vidimo na sobnoj temperaturi. Boja, prozirnost i miris tokom rada ne govore nam ništa o karakteristikama podmazivanja i mogu biti zbunjujući.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE