Portal 072info

Šta će BiH dobiti izgradnjom Autoputa A1?

Autoput A1 dio je paneuropskog Koridora 5C koji bi trebao proći kroz Bosnu i Hercegovinu od Svilaja na svjereu zemlje do Zvirovića na jugu.

Radi se o najvećem infrastrukturnom projektu u Bosni i Hercegovini ikada.

U slučaju realizacije ovog projekta pokrenuo bi se novi privredni zamah, od zapošljavanja novih radnika, preko jačanja građevinske, metalske, drvne i IT industrije, razvoja cestovnog saobraćaja, povećanja transporta putnika pa do razvoja turizma.

Osnovni problem zbog kojeg je došlo do zastoja u izgradnji Autoputa A1 je nedostatak novca. Da bi se realizirala izgradnja potreban je kredit od EBRD-a i Evropske investicione banke vrijedan 860 miliona eura.

Kako bi Bosna i Hercegovina dobila kredit, potrebno je usvojiti Zakon o akcizama kojim je predviđeno povećanje za 0,15 KM po litri goriva.

Zagovornici povećanja akciza kažu da bi se na taj način osiguralo servisiranje otplate duga za kredit. Protiv ovoga su obični građani, firme koje obavljaju prijevoz putnika i robe, kao i poljoprivrednici, jer to znači povećanje cijena goriva za 0,15 KM.

Da bi se usvojio Zakon o akcizama potreban je dogovor većine u Parlamentu BiH.

Ukupna dužina Autoputa A1 trebala bi iznositi 338 km, dok bi ukupna vrijednost izgradnje iznosila 6,9 milijardi konvertibilnih maraka. Gradnja je počela 2001. godine i u 16 godina napravljeno je 92 kilometra autoputa.

Autoput A1 trebao bi povezati gradove: Odžak, Doboj, Žepče, Zenicu, Kakanj, Visoko, Sarajevo, Konjic, Jablanicu, Mostar, Počitelj i Čapljinu.

Osim samog značaja za Bosnu i Hercegovinu, ovaj autoput ima ogroman značaj za Mađarsku i njenu privredu kao i za Slavoniju, čiji građani bi lakše i brže mogli putovati do Jadranskog mora.

Koliko je kompleksan teren u Bosni i Hercegovini za izgradnju autoputa, potvrđuje i činjenica da će ukupna dužina svih mostova iznosi oko 30 kilometara, a tunela 74 kilometra.

Studija koja je provedena u julu 2006. godine pokazala je da je autoput visoko isplativ u smislu saobraćajnog značaja i opravdanosti ulaganja.

Modernizacija i izgradnja novih puteva ubrzava protok ljudi, roba i kapitala, te pretvara Bosnu i Hercegovinu u zemlju atraktivnu za strana ulaganja. Jedna zemlja ne može se smatrati razvijenom ako nema autoputeve i željezničku infrastrukturu. Zbog toga je neophodno da BiH izgradi Autoput A1 i na taj način otvori neophodna radna mjesta.

 

Akcize-infografika.jpg - undefined
Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box