Portal 072info

ŠTA ĆE BITI NOVO NA STADIONU: Počeli intenzivni radovi na Bilinom Polju?!

Danas su na stadionu Bilino Polje počeli radovi na uređenju kontrolne TV sobe, na sastavu istočne i sjeverne tribine. Ranije su, prema kriterijima UEFA-e u, u cilju sticanja uslova za održavanje kvalifikacionih utakmica predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu počeli radovi na terenu stadiona i izmjeni rasvjetnih tijela. Izvođač radova je preduzeće Komgrad-ZE, a nadzor vrši JP za prostorno planiranje i uređenje grada. Kako dozanjemo, UEFA je za ovaj posao opredijelila milion eura, a do sada je utrošeno 370 000 KM na građevinske radove i 670 000 KM na rekonstrukciju rasvjete.

Prvog jula smo od Nogometnog saveza BiH dobili zeleno svjetlo za početak radova, a 31. jula smo imali prvu kontrolu, kaže Mustafa Tarabar vođa projekta adaptacije stadiona Bilino Polje u ime nadzornog organa JP za prostorno planiranje i uređenje grada.

“Na stadionu Bilino Polje vrši se više vrsta radova, radovi su podijljeni u radove rasvjete, radove koji će obezbijediti HD signal, sigurnost i preglednost gledalaca i radovi koji se odnose na teren. Što se tiče terena to je manje-više poznato, trebalo je neko sitno valjajne i neki sitni radovi da se urade, a to je već u samom uvodnom dijelu riješeno. Nova rasvjeta podrazumijeva zamjenu rasvjetnih tijela koja nisu zamijenjena prije dvije godine, a koja će značiti da se više neće vidjeti sjene igrača. Nova svjetla pale se u roku od pet minuta, a kompletna struja stadiona mora imati generatorsko napajanje” – pojasnio je Tarabar.

Zatražili su iz UEFE i 22 nova rasvjetna tijela na vrhu zapadne tribine, dok se na istočnoj radi na adaptaciji krova, izgradnji novih sanitarija za VIP lože po najnovijim standardima, a i svlačionice će biti evropskog nivoa. Ni doping kontrole više se neće raditi improvizirano, već sa jakim unutarnjim sistemom. Također će sanirati i prostoriju za pružanje prve pomoći, kao i prostoriju za sudije.

“Na kraju, izlaz na teren koji je bio niski tunel dobija jednu novu i komotniju dimenziju, sa pokretnim hodnikom.” – dodaje Tarabar.

Umjesto dosadašnjeg malog TV studija bit će veliki sa kontrolnom sobom, jer je UEFI vrlo bitna sigurnost gledalaca koja se postiže stalnim videonadzorom, pa će tako Bilino Polje imati vrhunski videonadzor kakav ima Chelsijev stadion.

Tražili su i skraćivanje sigurnosnih mreža zbog VIP gledalaca, te da je dobra preglednost reklama sponzora.

Sve mora biti gotovo do 31. augusta kada je predviđena završna kontrola, a prva kvalifikaciona utakmica za Evropsko prvenstvo na Bilinom Polju igra se sa Kiprom, 9. septembra.

072info/RTVZE

Podijelite članak