Šta će biti s konkursima za državne službenike u BiH

Podijelite vijest

Zbog brojnih mjera koje imaju za cilj sprečavanje širenja pandemije koranavirusa, radni procesi u brojnim ustanovama su svedeni na minimum, uz zabranu fizičkog kontakta. Tako je obustavljena i realizacija konkursa za državne službenike. 

Refik Begić, direktor u Agenciji za državnu službu (ADS) Federacije BiH, za “Avaz” kaže da je ukupno 57 objavljenih javnih konkursa, odnosno ukupno 1.956 prijava kandidata na razmatranju, koji su zatvoreni, a procedura nije provedena. 

– Odnosno, nije održan ispit općeg znanja ili stručni ispit i nastavit će se kada se steknu uvjeti. Ukupan broj zaprimljenih zahtjeva za objavu javnog konkursa za popunu radnih mjesta u organima državne službe koji nisu objavljeni je 36 – kaže Begić. 

Ističe da će svi konkursi biti okončani u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, kada se steknu uvjeti ili ako drugačije ne odluče organi koji su podnijeli zahtjeve. 

– Sve mjere koje poduzimamo su u cilju zaštite zdravlja kandidata i iz razloga što kandidati koji konkuriraju i prisustvuju na ispitima su iz različitih područja, od kojih su negdje mjere karantina ili ograničena kretanja – kaže Begić, dodajući da će se, kada se steknu normalni uvjeti, nastaviti s organiziranjem održavanja ispita. 

Sve procedure, a posebno testiranja, kao i nove objave konkursa, suspendirane su u ADS-u BiH, potvrdio nam je direktor Neven Akšamija. 

Konkursi koji su trebali biti objavljeni, a nisu, pripremaju se, a objava će se izvršiti u skladu s općim mjerama nadležnih.

– Ova mjera uvedena je da bi potencijalni kandidati ostajali kod kuće i ne bi odlazili zbog kopiranja dokumentacije i njihove ovjere. Ovakvo stanje će trajati dok god nadležni organi zadrže postojeći ili sličan sistem društvene kontrole. Kada mjere budu liberalizirane, razmotrit će se daljnje postupanje Agencije – kaže on. 

Ljudima od ispita zavisi posao

Direktor Akšamija, odgovarajući na naš upit planiraju li nastaviti konkursne procedure uz poštivanje mjera distance i korištenje zaštite, ističe da će moduse za nastavak testiranja tražiti u sklopu općih mjera kada budu ublažene. 

– Postoje i prioritetniji ispiti od naših, poput stručni, upravni i pravosudni ispiti, od kojih ljudima zavisi i posao – kaže on.

D.PAŠALIĆ – AVAZ


Podijelite vijest