Šta će biti sa vakcinama kojima uskoro istječe rok trajanja?

Screenshot 5 10
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Bosni i Hercegovini, koja je imala velikih problema da nabavi vakcine protiv koronavirusa, u narednom periodu moglo bi biti uništeno nekoliko hiljada doza vakcina, jer je rok trajanja pri kraju.

Nadležni u oba entiteta odbacuju navode da je ugroženo više stotina hiljada doza vakcina, te su mišljenja da će postotak biti mali, iako će određene zalihe propasti. Kako ih ne možemo donirati, vakcine će najvjerovatnije biti uništene, odnosno spaljene.

Osim što je zainteresovanost građana za vakcinaciju na nezadovoljavajućem nivou, suočavamo se i sa drugim problemom, a to je da zalihama vakcina istječe rok trajanja. U prvom redu dozama AstraZenece. Kako bi bile iskorištene, jedno od rješenja je skraćivanje vremena revakcinacije. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, trenutno je na stanju 319 hiljada vakcina AstraZenece kojima je rok do 31. oktobra. Plan je da se do tog roka 225 hiljada iskoristi za drugu dozu, što znači da sve zalihe neće propasti.

ČITAJ JOŠ:  BiH od Kosova traži izručenje migranta osumnjičenog za ubistvo Jasmina Berovića

Siniša Skočibušić, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je da će nam “tako ostati još jedno 100 hiljada doza koje ćemo moći koristiti i kao prvu i kao drugu jer imamo sada osam sedmica do kraja isteka tog roka a druga vakcinacija od četiri do šest, dakle ostat će ali ne stiotine hiljada”.

Kako rok istječe ni to što nam ostane nećemo moći donirati, kao što su upravo određene zalihe na taj način donirane BiH. Ostaje solucija uništavanja ili spaljivanja, i za to već imaju najave iz Republike Srpske, da će 55 hiljada vakcina AstarZenece kojima je istekao rok biti uništene. Najvjerovatnije spaljene, a kako to košta pitanje je ko će za to preuzeti odgovornost. Nadležni u RS u ovome ne vide problem, jer navode: donacije su prihvaćene, raspoređivane po entitetima, i niko nije mogao snositi odgovornost.

ČITAJ JOŠ:  Nakon ubijanja najveće zmije na svijetu, od šoka preminuo

I dok i dalje bilježimo najmanju stopu vakcinisanih u Evropi, nadležni još ponavljајu isto. Rješenje, pa i za ovaj problem, je u vakcinaciji ili revakcinaciji. Što znači da nemamo baš luksuz kalkulisаti sa drugom dozom.

– Nedostatak edukacije i mislim da stoga treba razgovarati sa ljudima uvjeravati ljude da je to jedan od najboljih preventivnih mjera u iskorjenju bilo koje bolesti ako imate vakcinu vi ste uspješni – istakla je Ljubica Arapović, infektolog na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar.

ČITAJ JOŠ:  Najteže je bilo ljeti postiti i momkovati

Оsim AstraZenece, i oko 19.500 doza Pfizera trebalo bi biti utrošeno tokom mjeseca septembra i oktobra, inače će i te doze postati neupotrebljive.

GODISNJICA
MARKETING