Portal 072info

Šta će se desiti ako Tramp odbije napustiti Bijelu kuću?

tr 26
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U slučaju poraza Donald Tramp (Trump) pokazuje kako, ne misli tek tako prihvatiti službene rezultate. Najavljuje pravne bitke, a u slučaju da se zainati do kraja i ne ode iz Bijele kuće do 20. januara, nastat će problemi.

– Dobit ćemo ove izbore, a što se mene tiče, već smo ih dobili- ponavljaju i Donald Tramp i članovi njegovog izbornog tima u istupima u posljednja dva dana, ističući kako su izbori prevara, krađa, namještaljka. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

S takvim stavovima, kako piše “Vox”, nije nemoguće da se ostvari najcrnji scenarij – da Tramp, u slučaju poraza, jednostavno odbije napustiti Bijelu kuću nakon 20. januara, što je datum inauguracije novog predsjednika.

Prema onome što su ustavni i drugi stručnjaci rekli za “Vox”, dva su moguća raspleta u situaciji da Tramp izgubi i ne prizna rezultate izbora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi je pravna bitka.  Dakle, ako Džo Bajden (Joe Biden) pobijedi, Tramp podnese tužbe zbog sumnje u rezultate, što je već i napravio u nekoliko država i sudovi ih prihvate, a Kongres ne može potvrditi rezultate dok traje pravni spor, ne postoji način da se Tramp otjera iz Bijele kuće dok traje takva pat-pozicija. 

Situacija se može još više zakomplicirati ako o rezultatima izbora bude odlučivao Vrhovni sud. To bi mogla biti dugotrajna ustavna kriza, koju niko ne priželjkuje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Drugi scenarij je da Bajden bude proglašen pobjednikom i da sve Trampove pravne solucije budu odbačene. Tramp je američki predsjednik do Bajdenove inauguracije, koja se odvija 20. januara.

Na toj inauguraciji, kao tradicionalni simbol mirnog prijenosa vlasti, predsjednik u odlasku sjedi iza izabranog predsjednika. Nakon inauguracije, Bijela kuća postaje Bajdenov dom i Tramp mora van. No, što ako se Tramp zainati i ne pojavi se na inauguraciji nego ostane u Bijeloj kući, bez namjere da je napusti?

Tada, kako je za “Vox” rekla Barbara McQuade, bivša državna tužiteljica u Mičigenu, Bajden ima jedinu soluciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– On bi tada imao ovlasti narediti Tajnoj službi da fizički ukloni Trampa iz Bijele kuće kao bilo kojeg drugog čovjeka koji se neovlašteno u njoj nalazi – rekla je.

Bajden ipak, iako vrhovni zapovjednik, ne bi u slučaju takve krize mogao koristiti vojsku.

– U slučaju spora oko rezultata izbora, stvari, po zakonu, rješavaju sudovi i Kongres, a ne vojska – rekao je visokopozicionirani general Mark Milley.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Trump čestitao Dan državnosti članovima Predsjedništva BiH: Mir je pobijedio test vremena

Portal 072info

Tramp čestitao Dan državnosti članovima Predsjedništva BiH

DPA - Portal 072info

Novinarka otkrila kako je reagovao Trump kad je saznao da je izgubio

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME