Šta će značiti pregovori o izbornom zakonu bez prisustva Amerikanaca

Screenshot 5 15
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U četvrtak će u Parlamentu Bosne i Hercegovine biti održan još jedan sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH i to kao nastavak pregovora iz Neuma.

No, veliko pitanje je koliko je realna mogućnost da se na ovim pregovorima postigne dogovor, s obzirom na to da očekivanja nisu velika.

Nova runda dolazi nakon neuspjelih pregovora u Neumu, koji su dugo i detaljno pripremani te na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

Nakon tih propalih pregovora uvenule su nade da će do izbora, koji će biti održani krajem ove godine, biti dogovorena izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH kako bi se riješio problem diskriminacije nacionalnih manjina te odgovorilo na zahtjeve hrvatskih stranaka za takozvano “legitimno predstavljanje”.

ČITAJ JOŠ:  Poruka Evropske unije: Žalimo zbog propuštene prilike, izbori će se održati prema rasporedu

Na kraju neumskih pregovora lider HDZ-a Dragan Čović rekao je da će se odazvati novim razgovorima ako ih organiziraju predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković te SBB-a Fahrudin Radončić, što su oni i odlučili učiniti.

Kako je za Klix.ba potvrdio Konaković, sastanku će prisustvovati i lideri SDA i HDZ-a. No, Čović je nakon neumskih pregovora rekao da je njegov optimizam “potrošen”.

U međuvremenu su stigli signali iz Brisela da su stranci i dalje zainteresovani da se razgovori nastave. Nezvanično, u četvrtak bi spomenutom sastanku trebala prisustvovati i direktorica ureda za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst.

ČITAJ JOŠ:  Komšić: RS nema nikakve granice niti Graničnu policiju, postoje samo granice BiH

Specijalni izaslanik EU ambasador Johann Sattler će također nastaviti moderirati eventualne razgovore. No, neki veliki dogovor teško je očekivati, jer se ništa nije promijenilo nakon sastanka u Neumu, niti je ponuđeno rješenje koje bi zadovoljilo sve strane.

Osim toga, bez direktnog pritiska SAD-a, odnosno u odsustvu višerangiranih diplomata iz te zemlje, šanse za dogovor bit će još manje. Stoga se stiče dojam da se novi sastanak održava više kako bi se pokazalo da se ne odustaje od pregovora o ovom pitanju, a manje zbog vjere da će se postići dogovor o konačnom rješenju.

ČITAJ JOŠ:  Patrijarh Porfirije: Primimo izbjeglice Ukrajine ne samo u naše domove, već i u srca

U međuvremenu HDZ je obavijestio strane diplomate da nema uvjeta za održavanje izbora u BiH, očito prijeteći bojkotom.

Sastanku u četvrtak neće prisustvovati predstavnici SDP-a, Naše stranke i DF-a, koji nisu bili ni u Neumu. Oni su izrazili protivljenje ne samo predloženim rješenjima, već i činjenici da se uopće pregovara o izmjenama Izbornog zakona, dok stranke iz Republike Srpske blokiraju državne institucije i prijete udarom na integritet i suverenitet zemlje.

GODISNJICA
MARKETING