Portal 072info

Šta cijeđenje bubuljica čini vašoj koži?

Ugledali ste bubuljicu na licu i ne možete da odolite tome da je stisnete? Niste jedini. Hiljade ljudi to redovno radi jer se time u nekoliko trenutaka rješavaju nepravilnosti na koži koje nastaju kao posljedica upalnog procesa. Ali, iako kratkoročno može donijeti olakšanje, dugoročno cijeđenje bubuljica je štetno za kožu. Saznajte zašto ovaj estetski i zdravstveni problem treba da reijšite manje invanzivnim metodama.

Akne i bubuljice javljaju se u nekoliko oblika i veličina: mitiseri, bubuljice s bijelim vrhom, mekane crvene kvržice i veće crvene kvrge. Kakvu god bubuljicu imali, možete doći u iskušenje da je stisnete, ali za dobrobit vaše kože treba da se oduprete tome. 

Dugoročno, problem istiskivanjem bubuljica ne nestaje, već se može pogoršati i ostaviti ožiljke na vašoj koži, a čak je i inficirati. 

Najjednostavnije objašnjeno, akne se formiraju kada sebum, prirodna masnoća kože, nije u mogućnosti da prodre na površinu kože pa ostaje zarobljena ispod površine. 

U nekim slučajevima može doći i do poremećaja procesa odumiranja ćelija u površinskim slojevima kože. To dovodi do prekomjernog ljuštenja kože čiji mikrokomadići mogu da dospiju u kanal pore lojne žlijezde i tako fizički ometu normalno oslobađanje loja. 

Tada se lojne izlučevine nakupljaju u koži, u unutrašnjosti blokiranog kanala, stvarajući povoljne uslove za razvoj bakterije Propionibacterium acnes koja se i inače nalazi u koži, ali se pod ovim uslovima nekontrolisano razmnožava. Stiskanjem bubuljice, toliko jako istisnete loj napolje da vam on ošteti kožu. 

Pritom, time bakterije s površine kože prenosite u unutrašnjost bubuljice, što može uzrokovati infekciju i crvenilo. Rezultat takve ‘invazije’ na kožu nerijetko su trajne mrlje i rupice. 

Neka zbog toga u ratu protiv bubuljica vaš najjači saveznik bude dermatolog. Jedna od metoda kojom se dermatolozi bore protiv akni je tzv. ekstrakcija, kad pomoću instrumenta otčepljuju začepljene pore. 

Metoda je vrlo blaga za kožu, a vrši se isključivo sterilnim priborom i s rukavicama, a područje kože koje se liječi prije postupka čisti se alkoholom. 

‘Ukoliko se na licu pojavi bubuljica sa žutim ‘gnojnim’ vrhom možemo je natopiti antiseptikom i nikako je ne smemo pritiskati sa željom da je istisnemo, već tako da rastegnemo kožu oko nje. 

Na taj način će gnojni sadržaj sam izaći koji, nakon zahvata, možemo obrisati gazom natopljenom antibiotikom za lokalnu primenu. Istiskivanje mitisera (komedona) i upalnih akni u svakom slučaju morate da prepustite stručnjaku. 

Podijelite članak