Šta čitaju građani Bosne i Hercegovine?

snapshot 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Centru Skenderija otvoren je Internacionalni sarajevski sajam knjiga pod motom “Ključ mudrosti i zdravlja”. Ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Internacionalni sarajevski sajam okupio je više od stotinu izdavača iz naše zemlje, ali i regije. Počasni gost ovogodišnjeg izdanja je Crna Gora.

Širok spektar izdanja

“Velika mi je čast što smo gosti grada Sarajeva u ovom čudesnom svetu knjige. Naša izdavačka kuća nudi širok spektar izdanja, od klasike, krimi žanra, specijalističke literature. Poručio bih čitaocima da mogu da navrate na naš štand da pronađu sebe, a ima svašta za bilo koga”, istaknuo je Branislav Opačić iz izdavačke kuća Nova knjiga iz Podgorice.

Ukoliko ste u dilemi koju knjigu izabrati, izdavač će vam pomoći pri odabiru.

“Knjigu Kristin Hannah Ulica svitaca, koja je ove godine porušila sve rekorde po čitanosti. Netflix je snimio seriju, 6/7 epizoda, sa jako poznatim glumcima. Tako da je to sigurno broj 1. Ostrvo, Viktorije Hislop, također. Tu je i neprevaziđeni, ilustrovani Hari Poter, ove godine na tržištu”, kazao je Aleksandar Trifović iz izdavačke kuće Only Smiley iz Niša.

A štiva koja biraju građani su šarolika.

“Najčešće čitam popularnu psihologiju, tu je naravno i neka zabavna beletristika i to je to. Poneki klasik se nađe”, kaže nam jedan posjetilac sajma.

“Avanturistika me najviše možda zanima. U zadnje vrijeme sam dosta čitala vezano za različite vrste energije. Uvijek me nešto zanima, nemam ništa određeno. Pregledam malo, ono što mi privuće pozornost to i kupim”, navodi drugi.

“Slabo kad imam vremena, većinom stripove”, još jedan je odgovor.

Stotinu štandova

Stripovi, psihologija, ali i autobiografije pisaca sa kojima će se posjetitelji moći družiti dio su ovogodišnjeg sajma.

“Presretna sam prvo što sam u Sarajevu, ovo je moj treći ili četvrti sajam. Ja sa novom knjigom, izašla je treća po redu i posljednja, to je trilogija, autobiografija. I evo je, ja u roze”, kazala nam je Olivera Cirković, pisac.

Posljednjeg dana biće dodjeljene nagrade u 15 kategorija, njih pet su novost i to za najinventivnije maske posjetilaca sajma koji je realizovan nakon duže pauze.

“Mi nismo bili u mogućnosti da radimo te sajmove punih godinu dana,ali je zato online prodaja jako mnogo skočila. Mislim da smo sigurno prodali duplo više knjiga, nego ranijih godina pre korone”, naveo je Aleksandar Trifović iz izdavačke kuće Only Smiley Niš.

Ljubitelji pisane riječi do 11. oktobra mogu posjetiti Centar Skenderija i na preko stotinu štandova pronaći neko štivo za sebe.

GODISNJICA
MARKETING