Šta DF čeka: Da li se žele uvjeriti da SDA nema većinu, kako bi se priključili “Osmorci”?

Šta DF čeka: Da li se žele uvjeriti da SDA nema većinu, kako bi se priključili “Osmorci”?

Predsjedništvo Demokratske fronte na jučerašnjoj sjednici je odlučilo da ne raspravlja o tome da li će biti dio koalicije sa dosadašnjom opozicijom, da li će nastaviti svoj put sa tradicionalnim partnerom SDA ili će ipak ići u opoziciju bez obzira na okolnosti.

 Kako je to medijima predstavio generalni sekretar te stranke Dženan Đonlagić oni će za to sačekati da kantonalne skupštine imenuju delegate u Dom naroda FBiH.

Navikli da budu dio vlasti

Poznavajući ranije ponašanje Demokratske fronte, oni osim kratkog perioda u pretposljednjem mandatu nisu nikad bili imuni na vlast, pa čak i sa onim koji i na deklarativnom i na suštinskom nivou su se zalagali za potpuno suprotne stvari. Uprkos tome što moć odlučivanja nije bila u njihovim rukama, obzirom na broj mandata koji su imali, oni su to pravdali da će oni biti kontrolni mehanizam kako oni koji su “problematični” neće nešto uraditi. Ukratko, to je trebalo da predstavlja nešto u principu “ušli smo u sistem” da ga rušimo iznutra.

Domet takvog pristupa je bio vrlo mali. Sa tri poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, jednim ili nijednim u Domu naroda, jednim ministrom u Vijeću ministara BiH, sve odluke su se bez problema mogle donositi bez DF-a. Jedino je Željko Komšić imao mogućnost da kao član Predsjedništva BiH zajedno sa Šefikom Džaferovićem preglasa Milorada Dodika, ali o većini tih pitanja se na kraju raspravljalo na Narodnoj skupštini RS, obzirom na veto Dodika.

Vremenom je DF, kroz godine u tom pokušaju “varanja” sistema, srastao s njim i jednostavno su navikli da budu sastavni dio vlasti. O tome najbolje svjedoče i jučerašnji zaključci Predsjedništva te stranke i ponašanje te stranke u ranijem periodu.

U brojnim medijskim nastupima SDA naglašava broj delegata u Domu naroda koje ima sa svojim partnerima, a osim DF-a takav partner ne postoji trenutno, dok na drugoj strani tzv. “Osmorka”, koja već pregovara o formiranju vlasti, ih poziva da izađu iz ralja SDA i da pomognu da se formira stabilna većina. Iz DF-a na to sve mudro šute, a na drugoj strani u Tuzlanskom kantonu formiraju Vladu sa SDA i preletačima. Nije tajna da je odbor DF-a TK najmoćniji i da gaji bliske veze sa SDA, što može dosta utjecati na ponašanje te stranke u narednom periodu.

Od SDA više vole vlast

Dojam koji se stiče izjavom da se čekaju konačni brojevi delegata je da bi DF bio siguran da nije moguće formiranje vlasti sa SDA, kako bi se priključili drugom bloku, jer ipak postoji jedna stvar koju vole više od svog partnera SDA, a to je vlast. U tom odnosu snaga oni bi vjerovatno čekali prvo sporno pitanje koje može izazvati različita mišljenja unutar nove koalicije kako bi eventualno povukli neke manje stranke na napuštanje vlasti i tako otvorili prostor SDA da bar određen dio mandata provede u vlasti.

Na drugoj strani, ako nakon izbora delegata u Domu naroda FBiH bude postojao i promil šanse da SDA kreira većinu, DF će sigurno sve učiniti da pomogne svom partneru.

Može se ovo tumačiti i kao pragmatizam sa aspekta dobijanja što većeg broja funkcija, ali sa aspekta građana će se sigurno tumačiti kao neprincipijelnost, a za četiri godine, kada neće biti moguća kandidatura Željka Komšića za funkciju člana Predsjedništva BiH, doći će sigurno na naplatu.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica