Portal 072info

Šta djeluje, a šta ne djeluje protiv gripe

Black Tea

Da svaku noć spavate najmanje sedam sati, redovno vježbate, izbjegavate dodirivati oči, nos i usta te da pijete dovoljno tekućine bolje će spriječiti prehlade i gripe nego neke druge poznate metode prevencije kojima nezasluženo posvećujemo više pažnje.

Ako ne želite gripu, pazite da ne trošite energiju uzalud i provodite sasvim krive metode prevencije.

Vakcinacija

Iako se vakcina smatra najboljim oblikom prevencije, ono ne nudi 100% zaštitu. I stručnjaci koji zagovaraju vakcinisanje priznaju da vakcine nisu savršene, ali ističu da ćete u slučaju zaraze ipak imati blaže simptome.

Da biste ostali zdravi, vrlo je važno da provodite druge važne mjere prevencije: svaku noć spavate najmanje sedam sati, redovno vježbate, izbjegavate dodirivati oči, nos i usta te da pijete dovoljno tekućine.

Kišete i kašljete u ruku

I to je bolje nego zašpricati sve u sobi, no kad kišete i kašljete u ruku, ruke postaju leglo prijenosnih mikroba koji će se širiti po svemu što dodirujete.

Kišite ili kašljite u maramicu koju ćete odmah baciti. Ako maramica nije nadohvat – prekrijte usta i nos laktom.

Površno perete ruke

Prava prevencija uključuje pranje rubova ruku – sa strane, između prstiju, te ispod noktiju. Traje najmanje 20 sekundi ili dovoljno dugo da otpjevate neku dječju pjesmu (tako ćete naučiti djecu).

Koristite antibakterijske sapune

Prehlade i gripe izazivaju virusi, pa antibakterijski sapuni ili antibiotici tu neće pomoći. Prati ruke je nužno ali ne antibakterijskim sapunima koji mogu potaknuti razvoj superbakterija.

Ignorirate simptome i idete na posao

To što vi ignorišete uporni kašalj, stakleni pogled, umor i bol te temperaturu samo će dovesti do toga da se simptomi pojačaju. Ako takvi odete na posao, slično će se početi osjećati i ljudi oko vas.

Trebate ostati kod kuće barem dok temperatura ne padne, dakle najmanje 24 sata, a ako se stanje pogorša i duže.

Oslanjate se na vitamin C

Redovni unos vitamina C i drugih antioksidanata u hrani koji će održavati jak imunitet dobra je ideja, ali misliti da će vam umjetni nadomjesci nadoknaditi sve što ste zabrljali s tijelom zvuči kao samozavaravanje. Studija iz 2007. pokazala je da prosječna osoba nema koristi od vitamina C u tabletama (iako je uočeno da pomaže ljudima koji su prošli kroz ekstremni fizički napor kao što su maratonci).

Uzimati dodatne količine tekućine i redovni odmor čuvat će vas bolje od umjetnih vitamina.

Hufington Post

Podijelite članak