Šta donose izbori u Islamskoj zajednici u BiH?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ovog petka počinju izbori na nivou Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kako za Radiosarajevo.ba kaže predsjednik Glavne izborne komisije i Rijaseta Mensur Karadža, danas se održava prvi krug izbora unutar IZBiH.

Direktne veze

“Tu se biraju džematski odbori, predstavnici džemata u skupštini medžlisa, te predstavnici džemata za izbor u izborno tijelo za izbor sabornika. Nakon što se verificiraju ti izbori, radi se konstituiranje skupština koje biraju izvršene odobre, te se vrši izbor sabornika”, govori za naš portal Karadža.

Skupština medžlisa bira izvršni odbor, a ovi izbori će se održati  u subotu 22. decembra. Delegati džemata u tijelu za izbor sabornika u Sabor Islamske zajednice imat će izbore u nedjelju 23. decembra.

“Izbori će biti održani 23. decembra, a verifikacija mandata članova Sabora će biti održana 10 do 15 dana nakon toga. Dakle, nakon što materijali pristignu s terena, kad bude zasjedala Glava izborna komisija i uzela u razmatranja sve materijale odnosno verifikaciju”, kaže za Karadža.

Karadža je pojasnio da ovo nema “direktne veze” sa izborom reisu-l-uleme koji će biti biran naredne godine.

“Izborno tijelo za izbor reisa je nešto drugo, puno više, jer su članovi Sabora samo dio izbornog tijela”, istakao ja Karadža.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović je u posljednjoj hutbi istakao da je to prilika da i na ovaj način pokažemo svoju predanost Zajednici.

“Birat ćemo one najuzoritije među nama da nas predstavljaju u tijelima Islamske zajednice. Birat ćemo one koji su pokazali da brinu našu zajedničku brigu, one koji razumiju Zajednicu i njene probleme, one koji su vjerni islamskoj tradiciji Bošnjaka i čija lojalnost našoj vjeri, Zajednici i Domovini nije upitna”, naveo je Kavazović.

Dodao je da je i našoj Zajednici potrebno podmlađivanje, te da su “izbori u našim džematima prilika da mladim ljudima damo šansu da se osjete dijelom Zajednice, te da od starijih uče odgovornost nošenja našeg zajedničkog emaneta”.

Zasluge majkama i nenama

Također, pozvao je i na veće uključivanje žena u rad IZBiH, odnosno “da prepoznamo potencijal koji se nalazi u pripadnicama naše Zajednice”. Jer, “velika zasluga za očuvanje islama na ovima prostorima pripada našim majkama i nenama”.

U pojedinim ograncima Zajednice van BiH, već su birani članovi Sabora. A nekadašnji kapiten “Zmajeva” Emir Spahić izabran je za člana Sabora IZ u Hrvatskoj.

Radiosarajevo