Šta donose izmjene fiskalnih zakona u FBiH: Više plaće radnicima i nove investicije

radnici 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predložene izmjene dva ključna fiskalna zakona u FBiH – o porezu na dohodak i doprinosima, koje je Federalna vlada poslala u Parlament na usvajanje, trebale bi rezultirati rasterećenjem privrede te stvaranjem pretpostavki za nove investicije i radna mjesta, rast plaća trenutno uposlenih i penzija.

Topli obrok

Iz Vlade FBiH objašnjavaju da su postojeći zakoni o doprinosima i porezu na dohodak zastarjeli, naslijeđeni iz bivše države, nefunkcionalni i neprilagođeni današnjem vremenu privređivanja te da ih je Hrvatska promijenila prije 15, Srbija prije 10, a entitet RS prije 7 godina.

– Najvažnija stvar novog Zakona o doprinosima je ta što se zbirna stopa doprinosa smanjuje za 9 procentnih poena, sa 41,5 na 32,5 posto. To je bila negativna stvar za našu ekonomiju i činila nas je nekonkurentnima, jer je uzimala značajan dio plaće radnicima i zahtjevi da se stopa smanji postoje najmanje deset godina pa to konačno i radimo – govori za “Avaz” Adnan Muminović, savjetnik u uredu premijera FBiH.

Još jedna od važnih izmjena je oporezivanje trenutno neoporezivih naknada poput toplog obroka, prijevoza i regresa, jer to je praksa svih evropskih država, ali Muminović ističe da će uštede zbog smanjenja zbirne stope doprinosa biti više nego dovoljne kako bi se radnicima nadoknadio bilo kakav gubitak i usto još i povećala plaća.

– Tako bi i stranim investitorima sve bilo jasnije i jednostavnije. Radnici nekada na ovo gledaju kao na direktan udar, ali sve što oni plate po osnovu doprinosa, njima ulazi u penzijski osnov i oni će uživati i višu penziju. Trenutno se u FBiH oko 1,1 milijardu KM godišnje isplati neoporezivih naknada – kaže Muminović.

Nema izbora

Na pitanje koliko će ukupna rasterećenja poslodavaca zaista utjecati na rast plaća, odgovara da poslodavci neće imati drugog izbora.

– Ako uzmemo u obzir da ljudi napuštaju trenutna i odlaze na druga radna mjesta, ali i u inozemstvo, poslodavci neće imati puno prostora da urade bilo šta drugo – ističe Muminović.

Ukida se porezni odbitak za djecu

Predloženi novi Zakon o porezu na dohodak predviđa da će više od 90 posto radnika u FBiH plaćati manji porez na dohodak, a neoporezivi dio plaće povećava se sa 300 na 800 KM, tako da se na primanja do 800 KM porez neće naplaćivati. Procjenjuje se da najmanje polovina radnika u FBiH neće imati ovakvu obavezu.

Plaće iznad 800 KM će se oporezivati po stopi od 13 posto. Ukida se porezni odbitak za djecu, ali je novi prijedlog povoljniji za domaćinstva koja imaju ili planiraju imati do petero djece.