AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Da li će i u Bosni i Hercegovini zaživjeti ustupanje radnika poslodavcima? Inicijativa postoji, baš u vremenu kada se očekuje donošenje seta zakona, čiji je cilj kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta. Radnici strahuju da bi mogli postati samo broj, te da bi njihova radnička prava bila dodatno narušena ako ovakvo rješenje prođe zakonsku proceduru.

Inicijativu su pokrenuli poslodavci jer, kažu, takav propis ima većina zemalja u okruženju i Evropskoj uniji.

– Iz odredbi tog zakona koristi će imati svi: imat će poslodavci jer će lakše moći dolaziti do radne snage, pogotovo danas u vrijeme nedostatka velikog broja profila potrebnih za rad, imat će i građani jer će lakše dolaziti do posla, a imat će i država jer će naplaćivati više poreza i doprinosa – objašnjava Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

I u najrazvijenijim zemljama između 2 i 4% zaposlenih radi na ovaj način. Rade i u našoj zemlji, iako to dosad nije zakonski uređeno.

– To iznajmljivanje ili posuđivanje radnika ide u prilog kompaniji jer prikazuju lažnu produktivnost. Ti radnici rade za upola manju plaću nego naši radnici i onda nam prave probleme, tako da onda naši menadžeri za našeg radnika kažu: ako ne želiš raditi, eno ti kapija, ima radnik koji će raditi za manju platu – ističe Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata Arcelor Mittal Zenica.

Ekonomsko socijalno vijeće je vratilo na doradu prijedlog ovog zakona. Primjedbe da nije usklađen s aktuelnim radnim zakonodavstvom imao je nadležni federalni ministar Vesko Drljača, ali i predstavnici sindikata.

– Otvara se perspektiva uvoza radne snage i hipotetičko je pitanje hoćemo li da nam dolaze Filipinci ili neki drugi ovdje da rade – navodi Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Podsjećamo, partneri Vladi i Uduženju poslodavaca su predstavnici 17 granskih sidnikata koji osporavaju legalnost i legitimitet predsjednika Selvedina Šatorovića.

– U vremenu kada u FBiH nema definisane najniže cijene rada, ti radnici u takvim agencijama niti će imati kolektivni ugovor niti će znati zašto rade, za koji novac rade i oni na neki način postaju robovi – ocjenjuje Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sindikalni lideri, bez obzira na to da li su legitimi i legalni ili ne, slažu se da u aktuelnom trenutku ovakav zakon može imati više posljedica nego koristi.

– Svjedoci smo situacije u Zapadnoj Evropi, pogotovo u Njemačkoj. Nastupit će odliv velikog broja radnika i, samim tim, ugrozit ćemo tržište rada i radne snage u BiH – upozorava Bektić.

Može li se i s kojim promjenama, ne samo propisa, do boljeg poslovnog okruženja i dalje je otvoreno pitanje. Odgovor sigurno nije u dodatnom narušavanju radničkih prava zbog kojih sve više naših građana odlazi u inozemstvo.

Federalna TV