Portal 072info

Šta donosi novi zakon: Pušenje će biti zabranjeno u kafanama, na koncertima, utakmicama…

Mnogo prašine u posljednje vrijeme diglo se oko Nacrta zakona o ograničenoj upotrebi duhana u FBiH koji je u proceduri javne rasprave, a koji bi između ostalog, trebao i zabraniti pušenje u zatvorenim objektima.

Predstavnici Udruženja hotelijera i restoratera, te predstavnici Udruženja za zaštitu ljudskih prava pušača u BiH istakli su da bi zbog ovakvog zakona u trenutnom obliku, koji je najrigorozniji u svijetu, bez posla moglo ostati nekoliko desetaka hiljada ljudi u FBiH.  Zbog toga je 1710 malotrgovaca i ugostitelja iz 10 kantona prije nekoliko dana predalo Ministarstvu zdravstva FBiH svoje prijedloge izmjena Nacrta zakona, u kojima traže manje restriktivne mjere, te se protive potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, koji ovaj zakon nalaže.

Dok ne bude poznato da li će njihovi zahtjevi biti uvaženi ili ne mi smo provjerili na kojim tačno mjestima se po ovom Nacrtu zakona zabranjuje pušenje.

Zabrana čak i u privatnim vozilima

Kada je u pitanju konkretna zabrana pušenja na javnim mjestima u Nacrtu zakona se u drugom poglavlju kratko navodi da se “zabranjuje upotreba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu”. Upotreba duhanskih proizvoda za pušenje zabranjuje se čak i u privatnim vozilima u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Preciznijih pojašnjenja nema, već se samo u Članu 2. navode definicije pojednih pojmova poput javnog zatvorenog prostora, javnog skupa, radnog mjesta u kojima će, ako stupi na snagu zakon u ovome obliku, biti zabranjeno pušenje.

Tako se javni zatvoreni prostor definiše kao “svaki prostor, koji ima krov ili tavanicu i potpuno zatvoreno više od polovine površine pripadajućih stijena, javno dostupan i namijenjen individualnom ili zajedničkom korištenju, bez obzira na pravo vlasništva ili pravo pristupa, a između ostalih, obuhvaća zajedničke prostore u stambenim zgradama, sve prostore u građevinama u kojima su smještene javne institucije, ustanove i preduzeća te sve prostore u građevinama u kojima se obavljaju djelatnosti iz oblasti javnog prevoza, zdravstva, socijalne zaštite, vaspitanja i obrazovanja, trgovine, trgovački centri, prostori namijenjeni obavljaju usluţnih djelatnosti, sporta i rekreacije, ugostiteljstva, smještaja i turizma, kulture, umjetnosti i nauke, sajmova i izložbi, te prostore iz djelatnosti medija, igara na sreću, vjerskog, političkog i građanskog okupljanja, kao i svaki povezani i drugi pripadajući zatvoreni prostor, kao što su hodnici, liftovi, stepeništa, predvorja, zajedničke prostorije, toaleti, čekaonice, kantine, pomoćni objekti, magacini, podrumi, garaže”.

Pušenje neće biti dozvoljeno ni na javnom skupu, koje je “svako organizirano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru”.

Izuzeci od zabrane 

Iz udruženja PROI koje radi na projektu zabrane pušenja na javnim mjestima pojasnili su nam da se to odnosi i na utakmice, koncerte na otvorenom, te bilo kakve druge organizovane skupove.

S obzirom na to da se u Nacrtu zakona ne navodi da će pušenje biti zabranjeno na javnim otvorenim prostorima, to znači da će pušači moći uživati u cigaretama na ulicama, šetalištima, parkovima…

U trećem poglavlju Nacrta se navode izuzeci od zabrane pušenja u javnim prostorima. Tako je pušenje dozvoljeno za pacijente u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama i u drugim ustanovama koje pružaju usluge socijalne njege mentalno oboljelim licima, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone i ako medicinske i psihološke indikacije ukazuju na potrebu pacijenta za pušenjem.

Faktor.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Ovaj grad postaje novo žarište: Još 19 zaraženih koronavirusom u FBiH

Redakcija

Migranti krijumčarima daju 100 eura do Bihaća

072info

Čista energija u fokusu razvoja: U BiH planirano 30 vjetro i 40 hidroelektrana

Redakcija

Traži se par za posao u italijanskoj vili, plata 4.700 eura

Redakcija

Kraj sezone u ABA ligi, nema prvaka ni ispadanja

072info

Amina i Armin Muzaferija iz doma u Visokom: Blizinu porodice ne može ništa zamijeniti, ni novac, ni putovanja

072info

PROSUDITE SAMI: Ronaldova zaručnica objavila fotku, optužili je da je vulgarna i ne nosi gaćice

Redakcija

Krije li se NSBiH iza potpuno obesmišljenih Kriznih štabova u BiH

072info

Sejfović o obračunu u KPZ Zenica: Da sam ih tukao katancima, za mnoge bi ishod bio koban

072info

Nakon drame na M-17: Brišu se snimci, krije se ime političara čija je delegacija izazvala nesreću?

Redakcija

5 faza braka: Svaka ima zamke ali svaka se može ‘preskočiti’

Redakcija

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Ostanite zdravi: Pet vježbi koje će vam ukloniti bol u leđima i vratu

Redakcija

Bayern se pohvalio nevjerovatnom transformacijom Goretzke nakon izolacije

Redakcija

Postoje kozmetički proizvodi koje nikada ne biste trebali naručivati putem interneta

Redakcija

Taekwondo Akademija Jale nastavlja sa treninzima

Redakcija

Dječaci isprovocirali crnu udovicu da ih ubode da dobiju Spider-manove moći pa završili u bolnici

Redakcija

Otkriveno gdje će Univerzitet Oxford testirati potencijalnu vakcinu protiv COVID19

Redakcija

Veličanstvene životinje kojih uskoro neće biti zbog nas

Redakcija

SEKS SKANDAL: Ruski patrijarh smijenio dvojicu episkopa zbog sudjelovanja u homoseksualnim orgijama

Redakcija