Šta ginekolozi ne smiju raditi tokom pregleda?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ginekološki pregled definitivno nije na listi najugodnijih, kako fizički tako i psihički. Mnogim ženama teško je opustiti se u toj situaciji, a ponekad im u tome dodatno odmaže stav ili pristup njihovih ginekologa.

Ginekolozi ne bi smjeli…

1 …osuđivati. S ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih dijelova života. Moramo biti iskreni tokom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže ustanoviti uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati.

Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova – profesionalnost. Ni u kojem trenutku ne smiju vas osuđivati zbog bilo kojeg detalja iz vašeg seksualnog života. U obzir dolaze samo profesionalni savjeti koji će vam pomoći da bolje razumijete najintimniji dio svog tijela i očuvate zdravlje.

2… nametati lična uvjerenja. Obvezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na temelju vlastitih uvjerenja govori što smijete ili ne smijete raditi. Zapamtite, vaše tijelo je – vaše.

3… “pogrdno” komentirati vaše tijelo. Tačnije, uopće ne ga ne bi trebao komentarisati, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tijela koji nije vezan uz vaše zdravlje nije dozvoljen.

4… pregledavati vas bez objašnjenja o tome što rade. Svaka žena zaslužuje znati sve što njezin liječnik radi u danom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što ugodnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ukoliko su vaši ginekolozi “zaboravljivi” i ne govore vam što rade, slobodno im postavljajte pitanja vezana uz pregled.

GODISNJICA
MARKETING