Šta građani kažu o zabrani pušenja u zatvorenom, ima zanimljivih odogovora

18.03.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon sto je proglaseno stanje nesrece na podrucju Federacije Bosne i Hercegovine osjetno je manje ljudi na ulicama. Dio gradjana odlucio se zastititi maskama, a zabranjen je svaki vid javnog okupljanja, rad kafica, barova, restorana, usluznih objekata. Takodjer, obustavlja se rad kulturnih institucija, poput kino sala, pozorista, muzeja, galerija i slicno. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Stavovi građana BiH nakon usvajanja Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje su podijeljeni.  

Naime, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio ovaj zakon, po kojem se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Jedan dio stanovništva s bijesom i inatom je dočekao ovu odluku, ističući da im niko ne može zabraniti pušenje, te da je ova odluka diskriminatorna, dok drugi podržavaju odluku jer će konačno moći uživati u druženju bez prisutnog mirisa duhana.

Naša ekipa uradila je anketu po ovom pitanju na ulicama glavnog grada, pa poslušajte šta su naši sugrađani poručili.

– Pušim, pušit ću i dalje, kome smeta, šta mu ja mogu – rekla je jedna Sarajka.