Portal 072info

Šta građani BiH očekuju od političkih subjekata na izborima

Ne zna se još čije će prijave – među 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata biti i ovjerene za učešće na izborima. Da je prijavljenih puno poentiraju i pojedini članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

“Mi imamo jako puno stranaka, a to je ustvari po mom sudu jedan privid demokracije. Stranke se rađaju kao gljive poslije kiše. Za svake izbore imamo sve više i više, sada je to tu negdje, ali ipak 111 političkih subjekata je malo previše za ovako zemlju koja ima 3 miliona i 238 hiljada registriranih birača”, izjavio je Suad Arnautović, član CIK-a. 

A kakvih prijava ima i šta je razlog da ne budu prihvaćene.

“Na primjer nema uplate takse, nema – od 5 hiljada potrebnih potpisa oni skupili dvije i po hiljade ili donose se prijave mimo utvrđenog roka ili nedostaci u samoj prijavi. Još nismo došli u situaciju da provjerimo potpise – da li su validni ili ne i već na prvi pogled vidimo da ima – s te strane malo neozbiljnost. Uglavnom, velike i jake stranke, dobro organizirani pojedinici to se već sada vidi da je uredno”, pojasnio je Arnautović. 

Građani podijeljeni. Dok jedni vjeruju dugogodišnjim poznatim političkim licima, drugi su za nove snage.

– “Nisam zadovoljna situacijom ni stanjem, a nisam zadovoljna ni ovima koji obnašaju vlast, sole nam pamet, a ništa ne rade.”
– “Ne očekujem ništa. Ništa se ne mijenja, ništa se ne događa, smijenjuju se garniture, razumijete. To je sve što se može reći.”
– “Nisam zadovoljna što je narod podijeljen. Imam utsak svake godine sve više. Jedni se boje drugih, neće puno kontakta jedni sa drugima. 
N1: Mislite da tome još više doprinose politike? “Apsolutno”, kazali su građani Sarajeva. 

– “Ja se patim ovako. I više ni za koga. Za njih je samo Goli otok. 
N1: Ne glasate više? Ni za Boga, ni za živu glavu.”
– “Ja bih dala nekome, ali provjerenom mladom, ambicioznom koji bi to predvodio. Neko ko ima u sebi dosta humanosti, jednostavno čovjek koji ne ide za karijerom i otimačinom od nas.”
– “Nikakvog pomaka u 25 godina od rata nema. Tri entiteta, svaki glasa za svog lopova da bi se sutra bolje osjećali jer im on krade, a ne ova druga dvojica. Za beskućnika bi glasao samo ne za ove trenutne vlasti.” 
– “Ja bih najviše voljela nekoga novog da nam vlada i da ide na bolje ovaj Mostar. Ovo je, ne znam šta da kažem, propast i eto”, stav je građana Mostara. 

– N1: Jesu li ‘stari’ opravdali ovo dugogodišnje povjerenje? “Mogu reći da jesu, dosta je urađeno, odrađeno, može se pričati šta hoće, ali jesu.”
– N1: Da li mladi izlaze na izbore i da li se zanimaju za izbore, za stranke? “Mislim da se zanimaju, izlaze, glasaju, a koliko mogu promijeniti – nisam sigurna.”
– “Ja sam mišljenja da će doći do nekih promjena pošto su ljudi nezadovoljni trenutnom ekonomskom situacijom, dosta mladih bježi iz ove zemlje.”
– “Ako se politička situacija ne promijeni upitno je da li mladi uopšte žele ostati”, ocjena je građana Banjaluke. 

“Građani tačno znaju po boji, oni glasaju po bojama i to traje već 25 godina. Niti su upoznati sa statutom i programom stranke kojoj pripadaju nego kome biološki kome pripadaju za to se opredjeljuju. Tako da će Bosna ostati rastrgana između antagonističkih etno-klerikalnih blokova jer mi ustvari i nemamo političke stranke, kod nas su u pitanju politički pokreti – bar u Federaciji BiH”,kazao je prof. dr. Zarije Seizović. 

A mnogi u Republici Srpskoj ni ne znaju da se, na primjer, na prijavi Centranlne izborne komisije nalaze čak 22 nezavisna kandidata pod stavkom – predsjednik i potpredsjednici Republike Srspke. 

Među političkim strankama ima određen broj onih kojima će ovo biti prvo učešće na izborima, ali i onih koje su manje poznate građanima – poput – “Kongresne narodne stranke zaštite prava boraca i građana – pravde i morala BiH”, “Lijevog krila”, “Saveza ostanak”, “Demokratske obiteljske stranke”, a osim jednog “Bošnjačkog pokreta” tu je sada i drugi – “Novi bošnjački pokret”.

N1

Podijelite članak