Portal 072info

Šta građani Zenice misle o 1. maju: Vrijeme za bunt ili roštilj

Veliki broj građana Bosni i Hercegovine smatra da se Prvi maj, Međunarodni praznik rada treba dostojanstveno obilježiti. Ekipa portala Klix.ba izašla je na ulice Sarajeva, Mostara, Zenice i Tuzle i saznala šta oni zapravo misle o Prvom maju, je li vrijeme za bunt ili odmor uz roštilj. U našem glavnom gradu građani su podijeljenog mišljenja kada je proslava ovog praznika u pitanju. I dok jedni tvrde kako ima razloga za slavlje, neki su ipak za bunt građana zbog ekonomske i političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Građani Sarajeva kažu kako je Prvi maj odličan praznik za prisjećanje nekih starih i boljih vremena, te da sada nažalost nemaju što slaviti osim slobodnih dana.

Na jugu države, u Mostaru, građani su sličnog mišljenja. Tvrde kako bi se penzioneri i radnici trebali pobuniti jer radnici nemaju nikakvih prava, te tvrde kako živimo u sistemu robovlasništva.

“Prvi maj je praznik rada i trebalo bi ga dostojanstveno proslaviti, a svakako ima potrebe i za bunt jer stvarno mnogi ljudi u ovoj državi su na granici socijale, znači ne mogu da žive od svoje zarade i svojih penzija”, kazala je jedna građanka Mostara.

U Zenici su stava da bi građani trebali umjesto slavlja izaći na ulice i izboriti se za svoja prava.

“Radnici za Prvi maj trebaju da izađu i da se bore za svoja prava. Da imaju bar jedan slobodan dan. I ja sam u Titinoj državi radio u trgovini i imali smo slobodno dva dana. Ko je htio raditi bilo mu je dodatno plaćeno”, rekao je jedan građanin Zenice.

U Tuzli ima onih koji vjeruju da Prvi maj, Praznik rada ipak treba proslaviti, no da ima razloga za bunt ima, samo što vjeruju kako taj bunt nema ko da digne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 45
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME