Portal 072info

Šta je “balkanski kartel” čiji su pripadnici pali sa tonom kokaina, iza njih stoje korumpirani carinici i policajci

05
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za koga su tačno radili Zoltan K. (42), Marko M. B. (27) i Filip S. (24), državljani Hrvatske, koji su uhapšeni na Kanarskim ostrvima u međunarodnoj policijskoj akciji „Falkuša“, probat će da utvrdi istraga.  

Policija tvrdi da su oni bili samo jedna od kriminalnih ćelija „balkanskog kartela“, čiji je glavni posao nabavka i transport velikih količina droge, uglavnom kokaina, iz neke od zemlja Južne Amerike u Evropu. Riječ je o tonama droge koja dobro uhodanim krijumčarskim rutama dolaze do svog krajnjeg odredišta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zarada na takvim pošiljkama droge mjeri se u desetinama, pa i stotinama miliona eura. Stoga ne čudi da se uvijek nađu ljudi koji su spremni da reskiraju odlazak u višegodišnji zatvor, a ponekad i život, radi brze i velike zarade. Riječ je o dobro organizovanom poslu u kojem učestvuje više osoba, od onih koji drogu naručuju direktno od južnoameričkih kartela, preko onih koji te pošiljke plaćaju, pa sve do onih koji u transportu droge učestvuju, piše Večernji.hr.

Iako je zapljena tone kokaina vrijednog 40 miliona eura, na jedrilici koja je plovila pod hrvatskom zastavom, nesumnjivo velik uspjeh, kako MUP-a, tako i DEA i pripadnika policije ostalih zemalja koje su u akciji učestvovale, pravo je pitanje, kao i uvijek, u ovakvim situacijama: koliko je pošiljki kokaina, prije ove otkrivene, uspjelo da izbjegne policijske zamke? Jer u poslu u kojem se vrte stotine miliona eura, gubitak tone kokaina je kalkulisani poslovni rizik, koliko god to nekome čudno zvučalo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Karteli već odavno nisu samo nasilne kriminalne organizacije, već sve više liče na prave korporacije, a novac zarađen na trgovini drogom pere se kroz legalne poslove, kao što su građevina i trgovina nekretninama. Dio novca zarađenog na trgovini drogom koristi se i za potplaćivanje korumpiranih policajaca, carinika pa i političara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)