Screenshot 3 89
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 19:25
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) jučer je nakon pregovora s liderom HDZ-a Draganom Čovićem, a uz medijaciju međunarodne zajednice, kazao kako njegova stranka podržava sve prijedloge Venecijanske komisije.

NER FIT

Izetbegović nije precizirao šta je dvojici lidera i pratećim članovima delegacija predložila predstavnica Venecijanske komisije, niti šta je na sve kazao “njegov mostarski brat”.

Ipak, sklapajući slagalicu nakon jučerašnjih i današnjih izjava da se zaključiti da je prijedlog vezan za izbor članova Predsjedništva iz Federacije BiH varijacija na tzv. Fileov model bez etničkih predznaka. Posebno se to da iščitati iz izjave predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića kako je moguć Izborni zakon po kojem bi u Predsjedništvu zajedno sjedili Željko Komšić i Dragan Čović.

Ukidanje etničkih predznaka dio je prijedloga i za državni Dom naroda. Opcija je da se izbor tog zakonodavnog tijela definira bez etničkog predznaka, samo s brojčanim kategorijama i tijelom koje ih bira.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Dom naroda čini 15 delegata, od toga 10 iz Federacije i 5 iz Republike Srpske, a biraju ih klubovi naroda”, navodi se u prijedlogu.

Važan dio pregovora je i definiranje načina izbjegavanja blokada, koje su trenutno na snazi posebno u FBiH, gdje HDZ već tri godine sprečava izbor nove izvršne vlasti. Predloženo je da se definiraju rokovi za predsjednika Federacije kod prijedloga premijera, a da se u slučaju da oni budu probijeni precizira mogućnost parlamentarne procedure.

LIDER