AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Svijet / Vijesti

Članovi Predsjedništva BiH i ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović danas su u Turskoj potpisali Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazum između Savjeta ministara i Vlade Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Mitrović je istakao da je Republika Turska iskazala namjere za kvalitetnije uključivanje prostora jugoistočne Evrope u transportnu mrežu EU i zemalja zapadnog Balkana, dodavši da se poseban akcent u Ministarstvu kojim rukovodi stavlja upravo na bolje regionalno povezivanje u oblasti transporta i transportne infrastrukture.

“Potpisivanje Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima smatramo dobrom osnovom za nastavak aktivnosti u vezi sa izgradnjom saobraćajnice Sarajevo – Beograd – Sarajevo. Time će se sigurno poboljšati putna mreža u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, povezati glavni gradovi Sarajevo i Beograd te, u konačnici, ostvariti bolja regionalna povezanost sa Republikom Turskom”, naglasio je Mitrović.

Mitrović je potpisao i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, rekavši da je osnovni razlog za njegovo zaključivanje želja da se građanima jedne države koji posjeduju vozačku dozvolu omogući da za vrijeme legalnog boravka na teritoriji druge države mogu podnijeti zahtjev za izdavanje zamjenske vozačke dozvole, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela vozačkog ispita.