Portal 072info

Šta je bolje: Proteini u prahu ili proteini iz hrane?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odgovor na ovo pitanje nije težak. Po prirodi stvari najbolji izbor su oblici proteina kakvi se nalaze u čovjekovoj prirodnoj hrani.

Ovdje se prije svega misli na pravu – neprerađenu proteinsku hranu koja može biti životinjskog porijekla (jaja, mlijeko, sir, riba, meso) odnosno biljnog porijekla (konoplja, ovas, mahunarke i drugo). Ipak, postoje specifični proteini koji se nalaze u pravoj hrani, ali koje nije praktično konzumirati na taj način.
Radi se o vjerovatno najkvalitetnijim proteinima za čoveka – surutkinim proteinima. Oni se nalaze kako u surutki tako i u mlijeku. Imaju jedinstvenu strukturu aminokiselina i proteinskih frakcija, visok stepen rastvorljivosti i veliku brzinu rastvorljivosti u čovekovom tijelu. Imaju snažan efekat na čovekov imuni sistem, kao i na funkcionisanje cijelog organizma. A posebno su efektni za regeneraciju telesnih struktura kao što su skeletni mišići, pa se njihovo konzumiranje posebno preporučuje za aktivne osobe i sportiste.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Nažalost, konzumiranje vijeće tj. dovoljne količine ovih proteina nije moguće kroz prirodnu hranu u kojoj se nalaze, s obzirom da se u toj hrani nalazi i velika količina mlečnog šećera – laktoze koja čak i u maloj količini može stvarati digestivne probleme kod mnogih ljudi. A čak i da ne stvara nikakve probleme sa varenjem, konzumiranje laktoze u velikoj količini može stvoriti više problema nego koristi. Zato je jedini praktičan način uzimanja surutkinih proteina kroz popularne suplemente tj. surutkine proteine u prahu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zaključak:

Gotovo svi oblici kvalitetnih proteina i životinjskih i biljnih, mogu se na optimalan način unositi u tijelo konzumirajući pravu – prirodnu hranu i tako ih i treba uzimati. Ipak, konzumiranje onih najkvalitetnijih (surutkini proteini) praktično je moguće jedino u izolovanoj, uslovno riječeno neprirodnoj formi. Ipak, efekat takvog konzumiranja surutkinih proteina (u obliku praha) pokazao se dovoljno efektan i bezbjedan kroz mnoga naučna istraživanja, pa se kvalitetni suplementi surutkinih proteina opravdano mogu nazvati super hranom!


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME