Portal 072info

Šta je najbolje piti u zimskim danima?

Zima nam donosi niske temperature i duži boravak u zatvorenom, pa iako toga nismo svjesni, gubimo priličnu količinu tekućine zbog klimatiziranih prostora i centralnog grijanja, iako nam se ne čini da smo žedni.

Šta i kako piti u zimskim danima? I tokom hladnih dana dnevno nam treba barem dvije litre tekućine, s time da ćemo umjesto hladnih napitaka češće piti one toplije koji će nam poboljšati cirkulaciju i osnažiti organizam nakon boravka na hladnom. Za to su najbolji biljni čajevi s okusom kamilice, anisa ili komorača. I slabi crni čaj je dobar izbor, posebno ako ga osvježite s malo limuna, a jedan od najzdravijih je zeleni čaj.

Oprezan treba biti s alkoholnim pićima koja bi vas trebala ugrijati – kuhano vino, punč ili grog. Naime, u početku ćete imati osjećaj da vas ta pića griju, ali ubrzo nakon toga krvne žile će se raširiti i počet ćete gubiti toplinu. Zbog toga vam nakon nekog vremena postaje još hladnije, pa s takvim pićima ne treba pretjerivati, posebno kad ste na otvorenom, a ako mislite biti na hladnom dugo, alkohol uopće ne biste trebali piti.

Stručnjaci ne preporučaju niti previše crne kave ili jakog crnog čaja (pogotovo ako uz njih ne pijete vodu) jer ti napitci dodatno dehidriraju organizam i odvode tekućinu iz tijela.

Podijelite članak