Portal 072info

Šta je potrebno da bi neko mjesto dobilo status grada? Ovo su primjeri iz Evrope

Screenshot 7 397
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da bi neko mjesto postalo grad mora ispoštovati različite kriterije širom Evrope, a definicija grada razlikuje se od države do države. Dok se u Finskoj svako mjesto naziva gradom, u drugim državama to ovisi o brojnim faktorima.

Populacija, odnosno naseljenost na određenom području obično je presudna da bi neko mjesto dobilo status grada, što je slučaj u Norveškoj, Švedskoj, Francuskoj, Grčkoj ili Bjelorusiji.

S druge strane, u definiciji grada prililčno se prepliče i tradicija koja je, na primjer, glavna vodilja u Njemačkoj. Tradicija igra veliku ulogu i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Poljskoj, Italiji, Litvaniji i Španiji.

Pored Finske u kojoj svako mjesto ima status grada, to je djelimično slučaj i u Ukrajini, Rumuniji i Latviji. Ipak, u ovim zemljama je važna i populacija mjesta.

Mapa: Reddit Mapa: Reddit

Zanimljivo, Bosna i Hercegovina, Albanija, Estonija i Turska su jedine zemlje u kojima neko mjesto dobiva status grada isključivo na osnovu administrativnih i legislativnih odluka.

Pored populacije, tradicije ili legislative, u pojedinim zemljama gradovi se proglašavaju na osnovu urbanističkih kriterija, što je slučaj u Srbili, te dijelom u Poljskoj ili Portugalu.

Mapa objavljena na Redditu izazvala je mnoštvo reakcija.

“Živim u Evropi 33 godine i nisam znao za ovo”, kaže jedan od komentara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)