Portal 072info

Šta je potrebno znati o zamjeni sijalice na automobilu?

farovi automobila 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nikada se ne zna kada će neka sijalica na vozilu da pregori. Može to biti u pola noći baš dok prelazite neki put koji vodi kroz šumu. I šta onda?

Nemate izbora nego da je promijenite jer bez oba svjetla u mrklom mraku postaćete posve izgubljeni. Ako to i nije priča kao ova koju smo naveli, u gradovima i naseljenim mjestima svjetlo na vozilu još je važnije jer znači sigurnost. Ako imate samo jedno svjetlo na vozilu možete biti slabije vidljivi vozilima iz suprotnog smjera ili onih koja voze iza vas, u zavisnosti da li vam je otišlo prednje ili zadnje svjetlo, a takođe drugim učesnicima saobraćaja može se učiniti da ste motociklista, a ne automobil. I zamislite šta je tu sve moguće samo zato jer vam jedno svjetlo ne radi. Stoga je najbolje stati na prikladno mjesto uz put i promijeniti sijalicu.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kod nekih vozila to je mačji kašalj, a kod drugih ipak nešto što više liči na visoku fiziku nego isključivo na manuelni, mehanički dio posla. Naime, neka vozila imaju na svojim prednjim i zadnjim svjetlima teško dostupne sijalice pa zapravo trebamo imati dosta iskustva kako bismo uspjeli zamijenili sijalicu. Stoga je najbolji savjet koji vam možemo dati sljedeći – naučite kako se mijenja sijalica na vašem vozilu onda kada vam to nije neophodno, odnosno dok vam je vozilo parkirano u garaži ili dvorištu. Jedino tako ćete znati promijeniti onda kada to bude trebalo.

Za početak, provjerite imate li rezervnu sijalicu u kutiji u svom gepeku. To je obično dio obavezne opreme za automobil, ali nije loše s vremena na vrijeme provjeriti kakvo je stanje i da se slučajno nije nešto polomilo.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Striktno se držite modela i snage sijalice za vaš tip automobila. Često se, nažalost, vozači stavljaju neodgovarajuće sijalice pa se na kraju dobiju prejaka svjetla koja jako iritiraju druge vozače.

Nakon toga provjerite kako doći do žarulje. U nekim vozilima postoje drugačiji sistemi dolaženja do sijalice. Na primjer kod nekih postoji tek uzak otvor pa zapravo trebate imati veoma usku i malenu ruku da skinete sijalicu i stavite novu. Kod nekih se može skinuti staklo pa računajte da će vam za taj posao trebati i odgovarajući alat. Kako bilo, svaki model automobila ima neki svoj, pomalo specifičan način mijenjanja sijalice je svakako dobro da se prije s tim upoznate kako ne bi došlo da iznenađenja na putu, kada vam je to najmanje potrebno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Prilikom montiranja sijalice pripazite da je dovoljno stegnete, a takođe i da nije prejako stegnuta kako ne bi došlo do pucanja ili drugih oštećenja.

Pripremite se da je do sijalica na nekim automobilima najlakše doći u čučećem položaju pa je to takođe nešto što treba uzeti u obzir. Neke sijalice takođe imaju i gumenu zaštitu koju je potrebno skinuti kako bi se uopšte moglo pristupiti sijalici. Takođe, kod nekih marki vozila potrebno je i točkove zakrenuti u lijevu ili desnu stranu, s obzirom na to koje se prednje svjetlo mijenja, a sve kako bi se lakše pristupilo sijalici.

Ali, ako baš ne ide ili ako ste se malo preplašili ovim pričama, opet postoji rješenje. U najgorem slučaju možete otići svom automehaničaru koju će vam promijeniti sijalicu i za to vam neće naplatiti mnogo, često neće naplatiti ništa.

Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Ne može ni selfie: Ova zemlja zabranjuje upotrebu mobitela tokom vožnje

072info.com

Novi Golf bit će nemoguće ukrasti najčešće korištenom metodom krađe auta

072info.com

Kako prepoznati kvar na turbo punjaču?

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6